איך שומרים על הירידה במשקל מעבר לשנה הראשונה שאחרי ניתוח
איך עושים זאת?
- ליוויי מקצועי תזונתי ורגשי לטווח ארוך– נמצא במחקרים כגורם העיקרי שמבדיל בין מי שעלה חזרה במשקל לבין מי שלא.
חשוב שהליווי יתחיל כבר לפני הניתוח ויכלול הכנה, תאום צפיות והתחלת שינוי עוד לפני הניתוח.
חשוב שהליווי ימשך מעבר לשנה הראשונה שבה יורדים בקלות בלי קשר להתנהלות (תקופת ירח דבש) גם לחודשים לאחר מכן שבהם הרעב חוזר הכמויות עולות והחשקים מרימים ראש, זאת כדי לסייע בהתמודדות בתקופה זו.
הליווי תפקידו להוביל ולסייע לשינוי החשיבה ולסגל הרגלים חדשים, כבר מהשבועות הראשונים לניתוח, כדי לשמר את הירידה לטווח הארוך.
הליווי תפקידו לסייע לכם להסתגל לשינוים התזונתיים והרגשיים שחלים בעקבות הניתוח, ולשנות התנהלות בהתאם לזמן אחרי הניתוח. חשוב לזכור ההתנהלות שנכונה לחודשים הראשונים אינה נכונה להמשך.
מומלץ לבצע את הליווי אצל דיאטן/ נית בעלי כלים לעזרה גם בצד הרגשי של האכילה והשינוי או לשלב אותו עם ליווי על ידי איש מקצוע בתחום הרגשי כמו פסיכולוג/ ית או עובד/ סוציאלי/ת שהוכשרו לטפל בתחום האכילה. - קביעת יעדי משקל מציאותיים וברי השגה- חשוב להבין שהציפייה מהניתוח אינה ירידה של מאה אחוז מעודף המשקל אלה 50-90 אחוז תלוי בסוג הניתוח, ושאי הגעה ל BMI תקין אינה נחשבת אי הצלחה או כשלון.
יעדי משקל לא מציאותיים עלולים לעודד הפרעת אכילה או תסכול ושבירה רגשית והתנהגותית שיגרמו להתנהלות לא תקינה ולעליה חזרה במשקל.
חשוב גם להבין שמדובר בתהליך עם עליות וירידות ועצירות ולהימנע מהשוואות לאחרים. ההשוואה הכי נכונה היא רק לעצמכם.
קצב ירידה שונה מאחד לאחר ומושפע מגיל, מין, בעיות רפואיות, תרופות שנלקחות, רמת פעילות, נטיה גנטית, דיאטות בעבר ועוד.
חשוב שהדגש יהיה על ההתנהלות ולא על המשקל.
לא כל ירידה במשקל היא תקינה ולא כמה שיותר יורדים זה יותר טוב. חשוב שהירידה תהיה עם התנהלות אכילה תקינה שאפשר להתמיד בה לאורך זמן. הגעה למשקל שציפיתם לו במחיר של צמצום מוגזם או הימנעות מקבוצות מזון שלמות היא לא נכונה ועשויה לגרור אתכם חזרה למסלול הדיאטות שסופו עליה במשקל.
זכרו, הירידה במשקל היא רק חלק מהמדדים להצלחה אחרי ניתוח. הצלחה אמיתית כוללת ירידה במשקל שמירה עליו לאורך זמן ושמיר על בריאות פיזית ונפשית. - טיפול בבעיות ובהתנהגויות האכילה המקוריות שהביאו לאכילה לא תקינה ולהשמנה- יש לזכור שהניתוחים מקטינים כמויות של אוכל מוצק, מפחיתים רעב וחלקם גם מפחיתים ספיגה.
לעומת זאת, הם אך אינם מונעים אכילת מתוקים חטיפים פיצוחים ושתיה מתוקה, אינם מונעים אכילה נשנשית (קצת כל שעה), אינם מונעים אכילה שמקורה בפיצוי, אינם מכריחים אתכם לאכול ארוחות מסודרות ולבחור בחירה נכונה של מזון (בטווח הארוך גם בורקס ופיצות עוברים), אינם פותרים את אותן בעיות בחייכם שהביאו לאכילה כפיצוי וכנחמה (בעיות בעבודה, בהגשמה, בחיי המשפחה ועוד), אינם גורמים לכם לאהוב את עצמכם ולהפסיק להלקות את עצמכם ולתת לעצמכם מקום.
את כל זה אתם צריכים ללמוד לעשות בעצמכם ועדיף כמה שיותר מוקדם אפילו עוד בשלב שלפני הניתוח אחרת הירידה לא תשמר.
- בחירת מזון נכונה הכוונה לאכילה מגוונת הכוללת את כל קבוצות המזון ורכיבי התזונה. כל ארוחה עיקרית (בוקר, צהרים וערב) חשוב שתכלול מנת חלבון, ירקות ומעט שומן בריא ופחמימות- עדיף מלאות. מומלץ יחס של 2/3 ל 1/3 בין חלבון וירקות לעומת פחמימה.
בטווח הארוך מומלץ שלא להימנע לגמרי מאכילת פחממות אך להעדיף אותם מדגנים מלאים וקטניות ולשלב אותן בסוף הארוחה.
חשוב להעדיף מזון מוצק (לחם, בשר, דגים, ביצים, ירקות, פירות, קטניות, דגנים), על פני מזון נוזלי, רך או קריספי כמו מעדנים, שייקים, מיצי פרי וירק, מרקים, קרקרים וכו.
המזון המוצק אמנם עובר בהתחלה קשה יותר ויש להתאמץ ולתרגל את אכילתו אך לאורך זמן משביע יותר בכמויות קטנות ולזמן ארוך ומונע אכילה נשנשנית.
מומלץ להעדיף מזון ביתי ולא מעובד. יחד עם זאת חשוב להשקיע בהכנת מזון טעים ומושך במרקם בצבע ובצורה כזה שלא יגרור אכילה מפצה .
- אכילה מסודרת- יש להקפיד על אכילת 3 ארוחות קבועות המכילות חלבון ירק ומעט פחמימה עדיף מלאה ומעט שומן בריא. חשוב לא לדלג על ארוחות אלה גם כשלא רעבים. דילוג על ארוחות יגרור אכילה מוגברת בהמשך היום או אכילה נשנשנית (קצת כל פעם) שעוקפת את ההגבלה הניתוחית שהיא על כמות פר ארוחה.
במידת הצורך (כאשר הרווחים בין הארוחות גדולים וכאשר רעבים) ובהתאם לשלב אחרי ניתוח (בעיקר בחודשים הראשונים) יש לשלב ארוחות בינים קטנות (פרי/ ירק/ יוגורט/ פרוסת לחם עם ממרח).
בטווח הארוך אין חובה לאכילת ארוחות הביניים בצורה אוטומטית כשלא רעבים.
בכל מקרה מומלץ להימנע מאכילה כל שעה שעתיים ולשמור על רווחים של לפחות 3-4 שעות מהארוחות.
יש להבדיל בין ארוחה עיקרית לארוחת בינים ולהימנע מפיצול של ארוחות. מה שנשאר מהארוחה יש לזרוק או לשמור לארוחה עיקרת הבאה .
חשוב להקפיד לאכול כ 15-25 דקות (תלוי בשלב אחרי הניתוח). אין לסיים ארוחה אחרי 2-3 ביסים כי אז סביר להניח שתהיו רעבים או תחפשו אוכל אחרי שעה ומצד שני אין לגרור ארוחה לשעה או יותר אז תצליחו לאכול הרבה ממה שצריך.
- הקשבה לתחושות רעב ושובע – חשובה בעיקר בטווח הארוך אחרי ניתוח כשהרעב חוזר. חשוב ללמוד להבחין בין רעב לצריכים אחרים כמו שעמום, עייפות, מצבי רוח ועוד, בהם הפתרון הוא אחר מאשר אכילה.
מומלץ למצוא פתרונות יעילים יותר מאכילה למצבים אלה.
- אי הימנעות מאכילת מזונות אהובים הנחשבים כמשמינים –הימנעות זו גורמת להגברת החשקים ובסופו של דבר לאכילה לא נשלטת של מזונות אלה. מומלץ ללמוד לאכול מזונות אלה בתדירות ובכמות מוגבלת, בצורה מודעת, בבחירה, ללא ייסורי מצפון ולא כפיצוי לתסכול כעס עייפות או שעמום אלה כשבאמת רוצים חשוב לאכול אותם בהתאם לכל כללי האכילה ולהתיחס אליהם כארוחת ביניים.
מומלץ לא לאכול מזונות אלה כשרעבים במקום ארוחה, מה שיגרור אכילה מוגברת שלהם.
- אכילה היגיינית– חשוב להקפיד על אכילה ליד שולחן מצלחת או אריזה אישית, בישיבה, לא על הדרך ולא תוך כדי עשייה אחרת. התנהגות כזו מאפשרת אכילה מודעת, בכמויות הנכונות ובבחירה נכונה של מזונות.
- שתיה מספקת לא מתוקה –חשוב לשתות לפחות כליטר וחצי נוזלים בין הארוחות. יש להימנע משתית משקאות המכילים סוכר ו/ או מוגזים כמו מים בטעמים מיצים כולל מיצים טבעיים. שתייה מוגברת של משקאות מתוקים מעלה את הצורך במתוק ועלולה לתרום לעליה במשקל בטווח הארוך ערב תכולה קלורית גבוה ומעבר קל דרך הניתוח ללא תחושה של שובע (מה שנוהגים לקרוא "קלוריות ריקות")
בשונה ממה שחושבים, מים בטעמים הם למעשה מיץ בלי צבע עשירים בסוכר ונחשבים לשתיה ממותקת לכל דבר ואינם עדיפים על מיצים אחרים.
- פעילות גופנית סדירה – ההמלצה היא לבצע לפחות 150 דקות בשבוע של פעילות, הכוללות פעילות אירובית ואנ-אירובית. חשוב לדעת שההשפעה של פעילות כזו על הירידה במשקל היא מועטה יחסית, אך יש לה חשיבות עליונה כחלק מאורח חיים בריא ובשמירה על ערכים תקינים של בדיקות דם, מצב רוח תקין, רמה תקינה של שריר ומצב עצמות תקין ועל שמירה על המשקל שהושג לאורך זמן .
מומלץ למצוא את הפעילות שאתם אוהבים ומתחברים אליה יותר ושהיא נגישה וזמינה לכם וניתן להתמיד בה לאורך זמן .
כמו בכל דבר גם בנושא הפעילות אין להגזים. ביצוע פעילות בתדירות ובעצימות גבוהים מידי עלולים הגביר סיכון לפציעות וגם ליצור תלות של הגוף ברמת הפעילות הגבוה, כך שברגע שתפחיתו מסיבות כאלה או אחרות את רמת הפעילות תגבירו סיכוי לעליה חזרה במשקל.
כדאי לפחות בשלבים הראשונים לעלות במינון, בעצימות ובתדירות שלך הפעילות בהדרגה ולבצע אותה בהנחיה של איש מקצוע עם התמחות בעבודה עם אנשים בעלי עוד משקל.
- מעקב רפואי- כולל ביצוע בדיקות דם כל 3 חודשים בשנה הראשונה לאחר הניתוח ופעם בחצי שנה החל מהשנה השניה ואילך. בנוסף יש להקפיד על נטילת ויטמינים לכל החיים בהתאם לסוג הניתוח ולהמלצות הדיאטנית.
- אהבה וקבלה עצמית – בנוסף לשינוי התזונתי חשוב לעבור גם תהליך רגשי. בתהליך זה חשוב ללמוד לקבל ולאהוב את עצמכם בלי תלות במשקל, למרות עודפי העור והפגמים, ללמוד לסלוח על העבר ועל מעידות בהווה ולדעת להפוך אותם מכשלון ללמידה.
חשוב ללמוד להפטר מהלקאה עצמית.
בתהליך זה חשוב ללמוד להעריך ולהוקיר עצמכם על כל שינוי שנעשה גם אם הוא קטן, לראות את היש ולא את האין ולסגל חשיבה חיובית ומעצימה שהיא מפתח להצלחה בתהליך לטווח ארוך.
חשוב ללמוד ליהנות מהדרך ולא רק מהתוצאה.
מומלץ ללמוד להכניס את עצמכם לסדר העדיפויות היומית, לפנות לעצמכם זמן ומקום .
- תמיכה חברתית ומשפחתית– הכרחית להצלחה בתהליך. נמצא במחקרים שהרבה יותר קל יחד מאשר לבד במיוחד כשנמצאים בקבוצת השווים. יחד עם זאת חשוב שתמיכה זאת לא תהיה במקום ליווי מקצועי .
ענבר ויטנברג דיאטנית בריאטרית