המלצות להתנהלות נכונה לפני ניתוח בריאטרי
החלטתם על ניתוח קיצור קיבה? מה חשוב לעשות כדי להצליח:
אם אתם מתלבטים לגבי ניתוח קיצור קיבה (בריאטרי) או שכבר החלטתם לעשותו,
ממליצה לכם במקביל לבדיקות ולבירורים להתחיל את התהליך כבר ממש מהשלב הראשון במפגשים אצל דיאטנית בריאטרית מנוסה.
התחלת התהליך דווקא בליווי אצל דיאטנית בריאטרית יחסוך לכם את עוגמת הנפש בהמשך כשתצטרכו להביא מכתב הערכה של דיאטנית לוועדה וזו תדרוש מכם מספר מפגשים מה שיעכב את התהליך ויצור לחץ מיותר.
ברגע שפניתם לדיאטנית בריאטרית מההתחלה, תוכלו להיעזר בה בהתלבטות ובקבלת ההחלטה הנכונה לכם, וגם לעשות אצלה את תהליך ההכנה והערכה ובמקביל את כל הבדיקות והפרוצדורות הנדרשות ולהגיע לשלב הועדה והמנתח מוכנים ככה שהסיכוי לשיבושים קטן.
בדרך זו גם תוכלו כבר למצוא מההתחלה עוד בשלב ההכנה את הדיאטנית המתאימה לכם, להכיר אותה ולייצר איתה כבר מערכת יחסים כזו שתאפשר את המשך המעקב אצלה לאחר הניתוח ולא תמצאו עצמכם לאחר הניתוח, מחפשים מחדש דיאטנית טובה ומבזבזים על זה זמן קריטי כשאתם ללא ליווי וטיפול שחשוב שיתחיל מיד לאחר הניתוח.
קבלו ממני במתנה מספר עצות להתנהלות נכונה לפני ניתוח
- התחלת התהליך בהכנה אצל דיאטנית בריאטרי– התהליך הבירוקרטי שאתם עוברים לפני הניתוח כולל קבלת האישורים וכל הבדיקות אינם נקראים הכנה לניתוח, גם אם זה נמשך מספר חודשים ואפילו שנה. לכן במקביל אליו קבעו עם דיאטנית בריאטרית טובה ומנוסה והתחילו עימה מפגשים. במפגשים אלה מעבר להערכה שיש לבצע לשם קבלת מכתב לוועדה חשוב לקבל מידע על כל סוגי הניתוחים ובמיוחד על הניתוח שאתם רוצים לעשות, לקבל הסברים במה הניתוח עוזר ובמה לא ובהתאם לכך הנחיות להתנהגויות שלכם שחשוב להתחיל לשנות עוד לפני הניתוח.
במפגשים אלה חשוב גם לקבל הסבר על מה מצפה לכם לאחר הניתוח, במיוחד בשבועות הראשונים כולל בעיות וקשיים שעלולים להופיע וכיצד ניתן להתמודד איתם.
חשוב להגיע לניתוח כשכבר התחלתם לעשות שינוי ואפילו לרדת במשקל וכשאתם יודעים מה מחכה לכם אחרי, בצורה זו הסיכויים להצליח גדלים וגם ההרגשה הפיזית והנפשית לאחר הניתוח טובה יותר.
חשוב כבר לפני הניתוח לקבוע מפגש עם אותה דיאטנית לשבועיים אחרי הניתוח כדי לא להגיע למצב שבו אתם אחרי הניתוח, מלאים בשאלות ואין לכם עם מי להתייעץ כי עדין לא קבעתם עם דיאטנית או שהתור אליה הוא רק חודש או יותר לאחר ניתוח.
- להיות בטוחים ושלמים עם ההחלטה על הניתוח– לפני קבלת ההחלטות על ניתוח כן או לא ועל סוג הניתוח, הגיעו לדיאטנית בריאטרית מנוסה והתייעצו איתה.
היא תוכל לענות לכם על חששות ושאלות הקשר לניתוח , לזהות מצבים שדורשים הכנה מקדמת לניתוח (כמו הפרעות אכילה),לעזור לכם בהתלבטות ובקבלת החלטה וגם בבחירה אובייקטיבית של סוג הניתוח בהתאם לצרכים ולנתונים האישים שלכם .
במידה ואתם מתלבטים ולא בטוחים, ואת ההמלצה על ניתוח קבלתם מגורם חיצוני כמו רופא/ קרוב משפחה ועוד, ואתם עדין לא סגורים על ההחלטה, אל תמהרו, קחו את הזמן להתלבט יחד עם הדיאטנית, ניתן גם להתחיל תהליך של שינוי ובמהלכו לקבל החלטה.
חשוב להגיע לניתוח כשאתם שלמים לחלוטין עם ההחלטה, מודעים להשלכותיה בטווח הקצר והרחוק, לקשיים האפשריים ונחושים להתגייס לתהליך.
פעם בחודשיים אני עורכת סדנאות הכנה לניתוח שמתאימות גם למתלבטים במידה ויש לכם התלבטות אתם מוזמנים ליצור עימי קשר ולבדוק לגבי הסדנה הקרובה.
- קבלת מידע נכון מבעלי נסיון-שיחה עם אנשים שעברו את הניתוח היא חשובה אך הקפידו לשוחח גם עם מנותחים ותיקים (יותר משנה אחרי ניתוח) מכל סוגי הניתוחים .
חשוב לזכור שבשנה הראשונה לאחר הניתוח, רוב המנותחים יורדים במשקל גם אם מתנהלים לא נכון וגם ללא שום שינוי וחווים תחושות של הנאה, שביעות רצון והצלחה. הקשיים אם מגיעים יגעו לרוב בשנה השנייה או השלישית לאחר הניתוח ולכן שיחה עם מנותחים ותיקים תתן לכם מידע מאוזן ומהימן ומשקף יותר את המצב האמיתי .
חפשו גם מנותחים שאינם מרוצים ובדקו למה. בדקו מה הם עשו לא נכון ומה הקשיים שאיתם התמודדו ולמדו מכך לגבי הדרך שלהם.
כשאתם פוגשים אנשים שירדו במשקל ומצליחים לשמור עליו לאורך זמן, בדקו איזה סגנון אכילה היה להם לפני הניתוח (אכלני כמויות , נשנשניים וכו), האם הוא דומה לשלכם, ומה עשו שעוזר להם להצליח.
הפרידו בין תמיכה חברתית לבין מידע מקצועי אותו חשוב לקבל רק מאנשי מקצוע אוביקטיבים.
- התייעצות נכונה לגבי סוג הניתוח– לבחירת סוג ניתוח השפעה ניכרת על ההצלחה בהמשך. חשוב לזכור שאין ניתוח הכי טוב ולכל אדם יש הניתוח שמתאים לו יותר, בהתאם לנתוניו האישיים, לסגנון האכילה, חומרת ההשמנה, מחלות נלוות ותרופות נלקחות ועוד. למעשה הבחירה צריכה להיות לא לפי הניתוח שעשה החבר או השכן או בן משפחה שלכם אלה בהתאמה אישית לצרכים ולנתונים שלכם.
מומלץ להתייעץ לגבי סוג הניתוח על אנשי מקצוע מנתח ודיאטנית בריאטרית.
כיוון שכל מנתח נוהג להמליץ על הניתוח שהוא נוהג לעשות יותר וכיוון שלא כל מנתח עושה את כל סוגי הניתוחים, מומלץ להתייעץ מספר מנתחים ולהצליב את ההמלצות שלהם וכן להתייעץ עם מנתחים שעושים לפחות 2-3 סוגי ניתוחים.
חשוב להגיע למנתח לאחר שקראתם מידע על הניתוחים ושאתם יודעים מה לשאול אותו (ראה מדריך לבחירת סוגי ניתוחים). אל תחששו לשאול הכל. קבלו החלטה מושכלת אחרי שיש בידיכם את כל המידע הדרוש. היו אתם מקבלי ההחלטות אל תתנו לאף אחד אחר להחליט עבורכם זה הגוף שלכם.
בהחלט ניתן להתייעץ ולהיעזר גם בדיאטנית בריאטרית מנוסה שתתן לכם מידע על כל סוגי הניתוחים ואיזה ניתוח מתאים לכם יותר בהתאם לנתונים האישיים שלכם.
ב2 המדריכים החינמים שכתבתי ושתוכלו להוריד בקשור המצורף תקבלו פרטים על רוב סוגי הניתוחים יתרונות חסרונות למי מתאימים יותר או פחות, אילו שאלות חשוב לשאול את עצמכם לפני בחירת סוג הניתוח, ומה כדאי לדעת ולשאול את המנתח .
בסדנאות הכנה לניתוח שאני עורכת פעם בחודשים תוכלו גם לשמוע על סוגי הנתוחים.
- התחלת שינויים תזונתיים והתנהגותיים טרם הניתוח–
חשוב להבין שהניתוח אינו כלי קסם הוא עוזר בדברים מסוימים כמו הפחתת רעב פיזי, הורדת כמויות של מזון מוצק, ויציאה מתקיעות מטבולית (כשלמרות ששומרים ואוכלים מעט יחסית לא מצליחים לרדת). לעומת זאת הניתוחים אינם מפחיתים כמויות ואינם מונעים מעבר של חטיפים פיצוחים שוקולדים משקאות מתוקים ועוגיות ולרוב גם אינם מורידים את החשקים למזונות אלה .
הניתוחים לא יכריחו אתכם לאכול ארוחות מסודרות ולא יכינו עבורכם סלט או ארוחת בוקר
יתרה מכך לאחר הניתוח דווקא קשה יותר לשתות מים ולאכול מוצק מה שדווקא גורר לאכילת חטיפים ומתוקים שעוברים בקלות, לשתיית שתייה מתוקה ולאכילה נשנשנית.
לכן חשוב להבין מהדיאטנית, בהתאם להתנהלות ולסגנון האכילה שלכם מה מומלץ לשנות עוד טרם הניתוח.
אל תחכו שהניתוח יעשה את כל השינוי בשבילכם. התחלת השינוי לפני תקל עליכם בהתמודדות אחרי .
- השינויים שמומלץ מאד לעשות לפני הניתוח הם :
א. הורדת שתייה מתוקה ומוגזת
ב. יצירת סדר ארגון ותכנון בארוחות- לפחות 3 ארוחות קבועות מסודרות
ג. הפחתת צריכת חטיפים פיצוחים ומתוקים- הניתוח לא עוזר בזה רק אתם.
ד. התחלת אכילה מודעת לפי תחושות רעב ושובע וזיהו מצבים שבהם אתם לא אמורים לאכול כמו עיפות שעמום רגשות ועוד.
במידה וחלק גדול מהאכילה שלכם הוא רגשי חשוב להתחיל טיפול בנושא טרם הניתוח.
ה. הפחתה הדרגתית של כמויות בעיקר פחמימות כדי להקטין את הכבד, אך גם להתרגל נפשית לכמויות הקטנות מאד של מזון אחרי הניתוח. אל תסתפקו בדיאטת דלת הפחמימות התחילו קודם בשינוי .
ז. שינוי בחירות- דגש על מזון מוצק טעים מספק ומשביע ומזין- יותר חלבון וירק ופחות פחמימה - התייחסות לערכי בדיקות הדם והשלמת חוסרים במידת הצורך– עברו עם הדיאטנית ורופא המשפחה על בדיקות הדם טרום הניתוח. במידה ויש חוסרים בויטמינים/ מינרלים הקפידו על נטילת התוספים המתאימים, מספיק זמן טרם הניתוח כדי להגיע לניתוח עם רמות תקינות ולהפחית סיכון לחוסרים אחרי. במידה וערכי הסוכר לחץ הדם והכולסטרול גבוהים מאד כדאי להתחיל לאזן אותם תזונתית ותרופתית כמה שניתן טרם הניתוח כדי להפחית את הסכון הניתוחי .
- ללמוד ולהבין מראש מה מצפה אחרי הניתוח– קבלו הסבר מהדיאטנית על כל מה שמצפה לכם אחרי הניתוח, לא רק על הדברים הטובים, אלה גם על הקשיים והבעיות האפשריות ועל פתרונות אפשריים. ככה תגיעו מוכנים רגשית יותר לתקופה הלא פשוטה והמאתגרת שאחרי הניתוח, מבחינה פיזית ורגשית .
- ליווי רגשי– במידת הצורך (דיאטנית בריאטרית טובה תוכל לזהות צורך כזה) התחילו ליווי וטיפול רגשי טרם הניתוח, כדי להגיע חזקים ומוכנים יותר לניתוח. ניתן לקבל ליווי כזה על ידי פסיכולוג/ עובד סוציאלי, מומלץ לבחור את בעלי הנסיון בתחום האכילה והנתוחים הבריאטרים. ישנן גם דיאטניות שהוכשרו לתת ליווי כזה בחלק מהמצבים .
- זיהוי וטפול מקדים בהפרעות אכילה – הכוונה לאכילה בולמוסית בולמית ואכילה לילית. במידה וזוהתה הפרעת אכילה חשוב מאד להתחיל טיפול בה טרם הניתוח, הטיפול חייב להיות על ידי צוות רב מקצועי שמתמחה בהפרעות אכילה (דיאטנית ופסיכולוג או עובד סוציאלי). ניתוח לא רק שלא מטפל בהפרעה אלה עלול להחמירה .אין לעבור ניתוח בריאטרי ללא טיפול מקדים בהפרעת האכילה.
- תאום צפיות משקלי – עשו עם הדיאטנית והמטפל הרגשי תאום צפיות. קבעו יעדי משקל מציאותיים שהם לא בהכרח היעדים שאתם חשבתם עליהם או שאמרו לכם. קבלו גם הסברים על קצב הירידה ועל עצירות צפויות כדי שלא תכנסו ללחץ מיותר אחרי.
זכרו, ירידה במשקל לא בהכרח תתקן את כל התחומים האחרים בחייכם, גם אם זה נראה ככה . בדקו באילו תחומים כדאי לטפל בנפרד .
התמקדו בהתנהלות ולא במשקל, התמקדות במשקל בחודשים הראשונים לאחר הניתוח, עשויה להטעות ולבלבל כיוון שהוא יורד בהתחלה מהר גם כשמתנהלים לא נכון. מצד שני עצירות בירידה שבהחלט צפויות לאחר הניתוח ומתרחשות גם במקביל להתנהלות נכונה, במידה ולא מוכנים אליהן , עלולות לגרום לאכזבה ותסכול שיפגעו בתהליך .
- קבלת הנחיות תזונתיות לתקופה הראשונה אחרי הנתוח -דאגו לקבל הנחיות אלה טרם הניתוח. אל תסתפקו בדפים שניתנו לכם בוועדה או בבית החולים. עברו עם הדיאטנית הבריאטרית בקהילה עוד לפני הניתוח, על ההנחיות ודאגו לקבל התאמה אישית להעדפות ולצרכים האישים שלכם כמו צמחונות טבעונות סכרת רגישות לחלב ועוד .
הכינו בבית מראש את מצרכי המזון והמאכלים המתאימים לתקופה הראשונה אחרי הניתוח.
- שמירה על רצף טיפולי –תאמו מראש מפגש עם הדיאטנית הבריאטרית שכבר הייתם אצלה טרם הניתוח לשבועיים אחרי הניתוח ככה תמנעו ממצב שבו אתם לא מוצאים דיאטנית מתאימה ולא יודעים כיצד להתנהל.
דאגו גם לקבל ממנה דרך ליצירת קשר עימה בין הניתוח לפגישה הראשונה שאחריו, במידה ויהיו לכם שאלות דחופות וכדי שתוכלו לקבל מענה ולהיות רגועים עד למפגש.
- טיפול בשינים –במידה ויש לכם בעיות בשיניים טפלו בהן טרם הניתוח כי תזדקקו להן חזקות וטובות יותר מתמיד.
עשיית הניתוח במצב שיניים לא תקין, יקשה מאד על לעיסה טובה הנדרשת לאחר הניתוח ולכן יגביר סיכוי להקאות ויקשה באכילת מזון מוצק שהיא חשובה מאד להצלחה לאחר הניתוח. שיניים במצב לא תקין יגררו אכילה של מזון רך ונוזלי שבטווח הארוך עובר בקלות בקיבה, אינו משביע וגורר אכילה מרובה ולול לגרור עליה חזרה במשקל.
- יצירת חזון-שבו חצי שעה עם עצמכם, עצמו את העיניים ודמינו את עצמכם שנה אחרי הניתוח, מה אתם רואים שומעים עושים ומרגישים. איך נראה סדר היום החדש שלכם ההעדפות והבחירות החדשות שלכם, מה אם מצליחים לעשות שלא הצלחתם קודם.
פתחו עיניים ורשמו הכל על דף. כתבו זאת בשפה חיובית ומפורטת. רשמו זאת בזמן הווה ולא עתיד כאילו זה קורה כבר עכשיו.. אתם יכולים להוסיף איור מתאים או גזרי עיתון של תמונות או מילים מתאימות .
כתבו זאת על ניר יפה שמרו בניילון ושימו במקום בולט עבורכם. זה החזון שלכם.
קראו אותו מרגע כתיבתו פעמים ביום בוקר וערב .
המוח לא יודע להפריד בין דמיון למציאות וברגע שתכתבו את העתיד הרצוי עבורכם בשפה חיובית ושפת הווה הוא יהפוך למציאות עבורכם.
זכרו מחשבה יוצרת מציאות
שיהיה לכם המון בהצלחה ורק בריאות.
אל תעשו את הניתוח הכי מהר שאפשר תעשו אותו הכי נכון שאפשר .
אל תחכו לאחרי הניתוח התחילו ליווי והכנה אצל דיאטנית בריאטרית שבחרתם ושמתאימה לכם , כמה שיותר מוקדם לפני הניתוח .
זה ישתלם לכם מבטיחה
מעוניינים במידע נוסף הדרכה ליווי והכנה לפני או אחרי ניתוח ? צרו עימי קשר ונתחיל תהליך