שאלה- אני בשלב הנוזלים החלביים. מצליח לשתות גביע יוגורט או משקה בוקר, יכול לשתות בלי בעיה כוס חלב וכוס מים, אין לי שום הגבלה, אולי עשו לי ניתוח לא טוב.
תשובה- בשלב הנוזלים לא אמורה עדין להיות הגבלה כמותית, נוזלים עוברים טוב בכל ניתוח וזה לגמרי תקין, זה גם חשוב כדי שתצליחו לשתות מספיק ולא להתייבש. את ההגבלה מרגישים רק כשמתקדמים למזון מוצק, ולכן סביר להניח שהניתוח ממש בסדר ואין מה לדאוג.
יחד עם זאת, חשוב להתנהל לפי ההנחיות: לשתות חצי כוס/ גביע עד כוס/ גביע שלמים כל שעתיים שלוש, כשמתוך כלל השתיה, חשוב שלפחות חצי תהיה חלבית, למען אספקת כמות נאותה של חלבון.
שאלה- אני 4 ימים אחרי ניתוח (שרוול/ מעקף/ מיני) וממש רעב כל הזמן ייתכן שלא הורידו לי את הגרלין?
תשובה- בשלב הנוזלים יש לא מעט מנותחים שירגישו תחושת רעב, שתעבור בשלב ההתקדמות למזון מוצק יותר, אז גם ההגבלה הכמותית יותר מורגשת. סביר להניח שהניתוח תקין ואכן פחתה כמות הגרלין.
תחושות הרעב בשלב הזה הן בעיקר רגשיות מעצם החסר הפתאומי של האוכל. ברגע שמתקדמים לשלב שבו כבר אוכלים אוכל אפילו בכמות קטנה, מתחילים להרגיש שובע ותחושות הרעב פוחתות.
בשלב הזה ההמלצה היא לשתות כל שעתיים. לרוב תה או מרק חמימים יעזרו קצת להרגיע את התחושות. כמו כן כדאי להיות עסוקים- זה עוזר, ולזכור שזה עוד כמה ימים מסתיים ועוברים לשלב הבא.
שאלה- אני אמור כרגע להיות בשלב הטחונים, אבל מרק טחון ודייסות ממש מגעילים אותי, האם אפשר לאכול ביצה מעוכה במזלג או קציצה רכה מרוסקת שאלעס טוב טוב?
תשובה- ביצה מעוכה וקציצה רכה שייכים לשלב הכלכלה רכה, שהוא שלב אחרי הטחונים ואינם נחשבים למזונות טחונים. בשלב הטחון יש לאכול במרקם דייסתי בלבד. כל ניסיון להתקדם טרם הזמן, עלול לפגוע בקיבה הפצועה והבצקתית מאד בשלב זה ולכן כדאי להימנע מקיצורי דרך.
אם מרק או דייסה מגעילים אותך, ניתן לאכול ממרח כבד, מחית פירה עם גבינה או אשל, גבינה ויוגורט, רסק פירות ושיק פרי על חלב.
שאלה- אני עשרה ימים אחרי ניתוח (שרוול/ מעקף/ מני)- אכלתי קציצה והיא עברה טוב אז אפשר להמשיך בכלכלה הזו במקום טחון?
תשובה- בשלב הזה אמורים להיות על כלכלה טחונה במקרם דייסתי מחיתי בלבד. זה שמזון במרקם אחר עובר בלי לעשות נזק באותו רגע, זה עדין לא אומר שזה תקין. למרות שכלפי חוץ לא רואים כלום חוץ מ-3 חתכים קטנים, הקיבה כרגע פצועה ובצקתית מאד, ולכן אכילה לא בהתאם לשלבים תאמץ אותה ותפגע בה. וגם אם כרגע זה עבר ללא פגיעה, זה יכול לפגוע בהמשך ולכן חשוב להתקדם רק לפי השלבים ולא מהר מידי, כדי לתת לקיבה להחלים בצורה מלאה.
שאלה- אני חודשיים אחרי ניתוח (שרוול/ מעקף/ מיני מעקף) ולא מצליח בכלל לאכול מזון מוצק. בשר על כל צורותיו גורם לי להקיא, לחם נתקע, ביצה ודגים עושים בחילה וירקות מכאיבים לי. אני חי בעיקר על פתית עם גבינה, מרק טחון וארטיקים. האם להמשיך ככה בנתים עד שזה יסתדר?
תשובה- חודשיים אחרי ניתוח, אמורים כבר להתחיל להתקדם בהדרגה לכלכלה מוצקה מגוונת כולל דג, עוף, קציצה, ביצה, לחם, ירקות וכו'. להישאר על מזון דייסתי / נוזלי זה לא הפתרון, כי לאורך זמן הוא לא משביע וגורר אכילה נשנשנית, אכילה מרובה של פחמימות חטיפים ומתוקים כפיצוי ואכילה לא מספקת של חלבון.
למרות הקושי, חשוב להמשיך ולתרגל התקדמות הדרגתית למזון מוצק מגוון, כיוון שאם נמנעים מסוגי מזונות רבים לאורך זמן, בועיות הטעם על הלשון משתנות ואז המזון שנמנעתם ממנו כבר הופך ללא טעים ועוד יותר קשה לאכול אותו.
לכן חשוב כל מזון או מרקם חדש, לנסות בנפרד בכמויות קטנות מאד, אפילו 2 ביסים לכמה ימים, ואז בהדרגה להעלות כמות. אם מזון מסוים עשה ממש רע אז להפסיק את אכילתו ליומים שלושה ולנסות שוב.
כדאי וחשוב להיעזר בליווי של דיאטנית בריאטרית , שתלמד אתכם להתקדם בצורה טובה לכלכלה מוצקה וגם תדע לזהות את הגורם לקושי ולטפל בו בהתאם.
שאלה- אילו מזונות אסור לתמיד ולמה ?
תשובה- בהתאם להנחיות המקובלות ולתוצאות המחקרים, יש להימנע לתמיד מצריכת אפרסמון (גם בלי קליפה) וציפת (הקליפה הלבנה) בפירות הדר. הסיבה היא שהם חשודים במחקרים כגורמים לחסימות מעי אצל מנותחים בריאטרים (הם שייכים למשפחת הפיטובזוארים).
כמו כן, המחקרים מראים חשד להרחבה של הקיבה בעקבות צריכת שתיה מוגזת ולכן ההנחיה המקובלת הכתובה היא להימנע.
שאלה- מה לגבי תירס, גרעיני רימון פופקורן, סלרי, גואיבה, מנגו?
תשובה- למרות שמזונות אלה גם כן נחשבים כפיטובזוארים, לא נמצא קשר בין אכילתם לחסימות מעי אצל מנותחים בריאטרים, ולכן אין מניעה מאכילתם משלב אכילת המוצק (כחודשיים אחרי הניתוח). יחד עם זאת, כדאי לאכול מהם כמויות קטנות ולהקפיד על לעיסה טובה ואכילה איטית וכמובן לאכול בהתאם לסבילות. במידה והאכילה גורמת כאבים/ הקאות להפסיק.