ויטמינים ותרופות אחרי ניתוח

שאלה –  האם מותר לבלוע ויטמינים וכדורים אם הם ממש קטנים גם לפני 3 חודשים אחרי ניתוח?

תשובה –  ממש לא מומלץ לבלוע כדורים של תרופות וויטמינים בטרם עברו 3 חודשים מאז הניתוח’ לא משנה מה גודל הכדור. הסhפור הוא הפחתת הספיגה עד העדר ספיגה בגלל הקיבה הקטנה שמפרישה מעט אנזימי עיכול

אם אתם לא מסוגלים או אין אפשרות לקחת את הויטמין/ תרופה בכדור ללעיסה/ מציצה/ אבקה או נוזל, ואתם בכל זאת לוקחים כדור טרם עברו 3 חודשים לניתוח, יש לוודא שהכדור שאתם לוקחים ניתן לריסוק מעיכה/ חhתוך ולקחת או בצורה כזו או לחתuך לחתיכות ממש קטנות ולבלוע.

.

שאלה – שנה אחרי ניתוח שרוול, הבדיקות תקינות, הרופא אמר לי שאפשר להפסיק את הויטמינים. האם הוא צודק?

תשובה – נטילת ויטמינים (בעיקר מולטי ויטמין, סידן ודי) ממומלצת אחרי כל סוגי הנתוחים ולכל החיים בלי קשר לבדיקות הדם אלא למניעה.

זכרו שבדיקות הדם לא בודקות חלק גדולות מהויטמינים, מינרלים, יסודות אחרות, כמו מנגן, כרום, ויטמין E , K , סלניום ועוד ולכן יש לקחת לתמיד מולטי שמכיל את כולם.

.

שאלה – קבלתי נקסיום אחרי ניתוח והרופא אמר לי לקחת 3 חודשים רצוף בלי קשר לאיך אני מרגיש. חמותי עברה את אותו ניתוח והמנתח שלה אמר לה לקחת במשך חצי שנה. כמה זמן לוקחים?

תשובה – תרופות סותרות חומצה, כמו  נקסיום, אומפרדקס, לוסק ודומיהם, מומלצים לנטילה אחרי ניתוחים בריאטרים מכל הסוגים למניעת רפלוקס וצרבות. לכן חשוב להתמיד ולקחת לפי הזמן שהרופא אמר גם אם אתם מרגישים טוב.

ישנם פרוטוקולים שונים אצל מנתחים שונים לגבי משך הנטילה וזה נע בין חודש עד חצי שנה.

חשוב לדעת שנטילה של עד חצי שנה של סותרי חומצה היא תקינה לגמרי ועדיף לקחת מאשר לסבול מצרבות.

גם כשמחליטים להפסיק זה צריך להיעשות בהמלצת המנתח ובהדרגה.

אם הפסקתם, אחרי פחות מחצי שנה וחזרו בחילות, הקאות, צרבות, רפלוקס, יש לדווח לרופא משפחה ו/ או מנתח וכנראה תתבקשו להמשיך לקחת.

.

שאלה – אני חודש אחרי ניתוח בריאטרי ללא צרבות הקאות בחילות ורפלוקס , מרגיש ממש טוב. אפשר להפסיק לקחת את האומפרדקס/ נקסיום/ (שאר סותרי חומצה) שהמנתח בקש שאקח  ל 3 חודשים?

תשובה – כפי שצוין, סותרי החומצה ניתנים בתקופה הראשונה אחרי ניתוח למניעת צרבות ורפלוקס ולכן גם אם אין לכם, חשוב שתמשיכו לקחת בהתאם להנחיות.

.

שאלה – אני כבר יותר משנה אחרי ניתוח, ונאלץ להמשיך לקחת אומפרדקס כי כשהורדתי, אפילו בהדרגה, חזרו לי צרבות והקאות במיוחד בלילה מתוך שינה, זה גרם לי להתעורר והרגשתי ממש רע. הרוקח ששמע שאני לוקחת את זה כל כך הרבה זמן אמר שזה לא בריא. מי צודק?

תשובה – באופן  עקרוני הרוקח צודק. נטילת סותרי חומצה אינה מומלצת לטווח זמן ארוך, גם כי זה מפחית ספיגת ויטמינים וגם כי לחומצה יש תפקיד במניעת זהומים ויראלים פטרייתים וחידקים.

יחד עם זאת, גם צרבת ורפלוקס ממושכים הם מסוכנים ועלולים לגרום לסרטן הושת כמו גם עליה במשקל ולחסרים תזונתיים עקב אי אכילה מספקת של חלבונים ואכילה מוגברת של פחמימות.

לכן בסופו של דבר הרופא עושה מאזן נזק תועלת ומחליט.

.

שאלה – צרבות ממושכות שנים אחרי ניתוח וגם נקסיום/ לוסק/ אומפרדקס ושאר סותרי חומצה שעזרו בעבר הפסיקו לעזור. גם אכילה איטית כל 3 שעות, הפרדת שתיה מאוכל, הימנעות ממוצרי חלב ירקות ופירות חומציים, מזון מטוגן ועוד לא עוזרים. מה עושים?

תשובה – יש מצבים כאלה  לעיתים. במיוחד אחרי שרוול או מיני מעקף (רפלוקס של מיצ מרה).  במצבים כאלה חשוב לחזור למנתח לא משנה לפני כמה זמן התנתחתם ולהתייעץ איתו. לעיתים כשאין ברירה ימליצו על ניתוח המרה למעקף מלא.