כמויות אוכל והרחבת הקיבה

שאלה- אני 3 ימים אחרי ניתוח, הצלחתי לשתות יותר מכוס מים בבת אחת הייתכן והרחבתי את הקיבה?

תשובה– לא. נוזלים אינם מרחיבים את הקיבה ולרוב גם לא תחוש הגבלה במעבר שלהם ( יש המתקשים בהתחלה לשתות מים אך זה לא חובה).
בכל מקרה מומלץ לשתות בלגימות קטנות ולא בבת אחת, כדי למנוע תחושת חוסר נעימות בקיבה או בליעת אויר ויצירת גזים.

 

שאלה- אני 8 ימים אחרי ניתוח ומצליח לאכול חצי גביע גבינה, זה לא המון?

תשובה – כאמור את ההגבלה תחושו בעיקר  באוכל מוצק כמו לחם ביצה דגים קציצות ירקות אורז וכו. מזון במרקם נוזלי , מחיתי כמו, גבינות ,קוטג ,יוגורט , עוברים די בקלות  ולכן בכמות  יחסית גדולה. יחד עם זאת  חשוב לזכור שביחס למה שהצלחתם לאכול לפני הניתוח כדי לשבוע זה כמובן כמות הרבה יותר קטנה .

 

שאלה – אני 3/5 / 8 … חודשים אחרי ניתוח ומרגיש שמצליח לאכול כמויות גדולות יותר בארוחה  האם זה אומר שאני מרחיב את הקיבה?

תשבה– ראשית, חשוב להבדיל בין הרחבה יזומה של הקיבה שמתרחשת בגלל התנהגות אכילה לא נכונה, לבין הרחבות הקיבה שמתרחשת מעצמה לאורך הזמן אחרי הניתוח.

לאורך השנה עד השנתיים הראשונות שלאחר הניתוח,  הקיבה מתרחבת מעצמה (כי מדובר בשריר) בכל סוגי הניתוחים, ולכן הכמויות שניתן לאכול עולות ומתייצבות כשנתיים לאחר הניתוח.  למעשה  יש עליה של פי 2-3 בכמות שניתן לאכול כשנתיים ויותר אחרי הניתוח לעומת החודשים הראשונים אחרי וזה לגמרי תקין.

יש לזכור, שבחודשיים הראשונים הקיבה פצועה ויש בה בצקת. כשהבצקת יורדת זה בהחלט יתבטא גם בעליה בכמות שניתן לאכול.

לכן, עליה בכמויות מבלי שדחסת או התאמצת בכוח לאכול ומבלי הקאות, אינה סימן להרחבה יזומה אלה להתרחבות צפויה של הקיבה ולהחלמתה.

 

שאלה- אני כ-8 חודשים אחרי ניתוח וממש מרגיש שאני יכול לאכול כמעט פי 2 בארוחה מאשר בשבועות הראשונים אחרי הניתוח, האם להמנע מזה ולאכול רק את הכמויות שאכלתי קודם?

תשובה– לא. חשוב להבין שבמקביל לעליה הנורמלית בכמויות שניתן לאכול (ראה תשובה לשאלה קודמת), גם חוזרים התיאבון ותחושת הרעב. השארות בכוח על כמויות קטנות של אוכל בארוחה,  תגרום לתחושת רעב  מוקדמת מידי (כשעה עד שתיים אחרי הארוחה במקום 3-4 שעות אחרי) ולאכילה של הרבה ארוחות, מה שבעצם עוקף את ההגבלה הניתוחית, שהיא על כמות לארוחה ולכן עלול לעודד עליה במשקל.

יחד עם זאת, כאשר הכמויות שניתן לאכול עולות, יש חשיבות מרובה לבחירה נכונה של מזון בארוחה לשם יצירת שובע, כלומר לשילוב של יותר חלבון וירק ומעט פחמימה מלאה וכן להקפדה על אכילת מזון מוצק שמשביע יותר.

בשלב הזה כשהכמויות שניתן לאכול בארוחה עולות, ניתן לרווח את המרחק בין הארוחות וחשוב להקפיד על הגבלה ושליטה בכמות החטיפים והמתוקים שאוכלים, כדי למנוע עליה חזרה במשקל.

 

שאלה- האם סוכר מרחיב את הקיבה?

תשובה– לא. מה שמרחיב את הקיבה זה מזון מוצק הנאכל בכמויות גדולות ממה שצריך.  יחד עם זאת, צריכת סוכר מרובה בצורת שתיה מתוקה, שוקולדים, גלידות, תגרום לצריכה גדולה יותר של קלוריות שעוברות בקלות (כי הניתוח לא מגביל את מעברן) ולכן עלולה לגרום להשמנה. כאשר משמינים, מן הסתם, גדל גם נפח הקיבה ואז גם ניתן לאכול כמויות גדולות יותר ממזון מוצק כמו בשר לחם אורז וכו'.

 

שאלה- כיצד מרחיבים את הקיבה באופן יזום?

תשובה- הגורמים להרחבה יזומה של הקיבה הינם:

א. דחיסת מזון- אכילה של כמות גדולה מידי של מזון בארוחה מבלי להתחשב בתחושות של מועקה וכאב.

ב. הקאות מרובות לאורך זמן- ברמה יומיומית או יותר מפעם פעמיים בשבוע.

ג. שתיה מוגזת- חשודה כמרחיבה.

ד. עליה רצינית במשקל מכל סיבה שהיא.

 

שאלה- איך זה שאני בקושי מצליח לאכול קציצה אחת/ ביצה שלמה/ פרוסת לחם אחת בארוחה אבל מצליח לסיים בקלות שקית גדולה של במבה/ 200 גרם פיצוחים/ 5-6 עוגיות בארוחה?

תשובה- ההגבלה לאחר הניתוח היא על כמות של מזון מוצק, כמו לחם, בשר, דגים, ביצים, ירקות  אורז וכו'.

לעומת זאת, חטיפים, פיצוחים, עוגיות, גלידות, שוקולדים וגם מזונות נוזליים כמו חלב, מעדנים, שייקים או דיסתיים כמו גבינות, מרקים ודייסות או קריספיים, כמו קרקרים, דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, עוברים די בקלות וכמותם אינה מוגבלת, כי הם פשוט מחליקים או נגרסים בקלות, גם בקיבה הקטנה.

לכן ,חשוב החל מחודשיים אחרי הניתוח להתמקד באכילת מזון מוצק, שעובר קשה יותר בקיבה ובכמות קטנה יותר ומשביע לזמן רב יותר ולהגביל מאד את אכילת מזונות האחרים.