חגים אינם חייבים להוות איום על התנהגות אכילה נכונה

לפני כל חג מידי שנה בשנה התקשורת מתמלא בכתבות של אנשי המקצוע בסגנון "איך לעבור את  החג בשלום"…

לי אישית, כמי שבשנים האחרונות רגישה מאד למילים ולשפה המדוברת ומאמינה מאד בקשר שבין המילים למציאות שאנו יוצרים עבורינו, הניסוחים הללו די מפריעים. מבחינתי חג אינו מלחמה אינו קרב ולא צריך להיאבק בו גם לא תמורת שמירה על משקל הולם.

חג הוא הזדמנות נהדרת לנוח לטייל לשמוח ולהינות מחופש בחיק המשפחה והחברים האהובים וכך צריך להתייחס אליו ולא כמשהו שמאיים עלינו ושצריך לשרוד אותו כדי לא להפגע.

יחד עם זאת אני מבינה את הרציונאל לכתבות הללו בהיות החגים יציאה מהשגרה,  כיוון שהם מזמנים יותר הזדמנויות של אכילה ושהיה ארוכה יותר מול האוכל (ארוחות החג ארוכות יותר מארוחות רגילות) וגם בשל הטיולים והנופשים המאפיינים את החגים שגם הם קשורים לרוב באכילה  מרובה יותר.

בשנים הראשונות לעבודתי כדיאטנית ליווה את עבודתי במרפאות ציור של קרקיטורה שהיה תלוי על הקיר שבו רואים ישראלי עם חגורה על המכנס כשכל שלב בחגורה הוא שם של חג.

מאד הזדהיתי עם התמונה הזו ולפני כל חג הייתי עסוקה ממש כמו לפני מלחמה בלהצטייד בתפריטים מתכונים ושלל הנחיות מודפסות לחג.

בשנים האחרונות התמונה הזו כבר לא תלויה אצלי יותר וגם הרגל ההתכוננות וההצטידות לקראת החג פסק, מאז שרכשתי כלים בתחום האימון, ה-NLP וניהול אכילה מודעת אני לא נזקקת לאותם דפי הנחיות ותפריטים. למדתי לתת  למטופלים שלי כלים אונברסאלים לניהול אכילה שמשמשים אותם גם ביום חול וגם בחגים וראו זה פלא רוב המטופלים שלי אכן צולחם את החגים הצלחה ללא שום שינוי לרעה במשקל וללא צורך בהנחיות  מיוחדות.

ובכל זאת חשבתי באיזו צידה לצייד אתכם לקראת החגים למי שעדין לא זכה להיות מטופל אצלי.

אז הנה קצת מתפיסת העולם שלי לגבי ההתנהלות בחגים כחלק מהתנהלות אכילה נכונה באופן  כללי:

  1. פרופרציות– בסופו של דבר למרות ריבוי החגים בדת שלנו חשוב לזכור שרובם מכילים מקסימום 2 ארוחות חג גדולות וכל השאר הן ארוחות רגילות וכך צריך להתיייחס להם, אז האיום נשמע מופחת.
  2. תכנון– יש להתייחס לארוחת חג כמו לארוחת שבת. כמו שבכל שבוע יש ארוחת שישי גדולה יחסית כך גם כל חג יש ארוחת חג אחת או שתיים גדולות יותר ואין כאן הפתעה. אם לומדים להתארגן פעם אחת יודעים איך להתארגן תמיד. ההמלצה האישית שלי בימים כאלה היא להחליף בין ארוחת ערב החג הגדולה לבין ארוחת הצהרים כך שארוחת הצהרים באותו יום תהיה קלה יותר בסגנון של חביתה טונה סלט גבינות ומעט לחם והארוחה בערב תהיה הארוחה המבושלת.
  3. בחירות נכונות ושקולות– כיוון שמנותחים מוגבלים בכמות האוכל המוצק שהם יכולים לאכול הרי שאם לא תדעו מראש מה מזמנת הארוחה ותאכלו לפי הסדר, מרק סלטים, סימני חג וכו סביר להניח שכשתגיעו למנה העיקרית כבר לא יהיה לכם מקום בקיבה לאכול מה שימנע מכם את אכילת המנה החלבונית ויגרום לכם להיות רעבים אחרי זמן קצר.
    לכן בארוחות שכוללות מספר מנות ההמלצה שלי למנותחים היא לברר מראש מה יש בארוחה ובהתאם לכך לבחור את המנות המתאימות, לא בהכרח לפי סדר הגשתם. כדאי כמו תמיד להתרכז בחלבון ירק ומעט פחמימה. כיוון שיש בארוחת החג מספר מנות חלבון מספר חמימות ומספר סלטים ברגע שתדעו מראש מה יש זה יאפשר לכם לבחור מכל קבוצה את המאכל שאתם רוצים.
  4. שילוב מנות טעימות ומיוחדות בארוחה– בכל זאת מדובר בארוחת חג ובמזונות יחודיים לה, במידה והמזונות הללו אהובים עליכם במיוחד אל תוותרו עליהם גם אם נחשבים "למשמינים" יותר כי אז תתמלאו בתחושות של החמצה שירדפו אחריכם כל החג ויגרמו לכם לאכול יותר כפיצוי. אם בחרתם באותו מזון מיוחד וטעים שהוא עתיר קלוריות יותר מבדרך כלל, וותרו על מזונות שגרתיים שיחכו לכם לאחרי החג.
  5. קיצור זמן השהיה ליד השולחן– שהיה ארוכה ליד השולחן מאפשרת לעקוף את ההגבלה הניתוחית ולהצליח להכניס כמות גדולה יותר של אוכל כי למזון יש זמן ומקום להתעכל. לכן הגבילו את זמן הארוחה. אכלו את כל המנות בצלחת אחת ולא בהמשכים כשאתם רואים מה שמתם ומה אתם אוכלים. כשסיימתם ואתם מרגישים שובע התרחקו מהשולחן. פתרון טוב במקרה זה כדי למנע להתפתות לאכול עוד ולהרגיש אח"כ כאב בטן מיותר זה לפנות את הצלחת לקום מהשולחן ולגשת לעזור בפינוי.
  6. המנעו מקלוריות נוזליות- שעוברות בקלות בכל ניתוח, אינן משביעות ועתירות לרוב בפחמימות וסוכרים: כמו שתיה מתוקה, שייקים, מרקים עתירי קלוריות. התמקדו במזון מוצק.
  7. מתוקים כמו עוגיות/ שוקולדים וכו– אכלו דווקא כקינוח לארוחה כאשר אתם מפחיתים בכמות הפחמימה המבושלת. המנעו מלאכול אותם בין הארוחות מה שיעלה שוב רמות סוכר ואינסולין ויגרור אכילה מרובה שלהם. בין הארוחות העדיפו פרי עם שקדים או פרוסת לחם שיפון עם ממרח.
  8. להתמקד בשמחה ובמשפחה במקום באוכל– נצלו את החגים והחופשה המלווה אליהם לזמן איכות עם משפחה וחברים, זמן מנוחה וזמן טיולים. צמצמו את הארוחות הגדולות והחגיגיות למינימום האפשרי ובשאר הזמן צאו לטייל לים לבריכה והקדישו למשחקים ולפעילות אקטיבית שתיזור לכם לשחרר קצת ממה שאכלתם. בשאר הארוחות אפשר להסתפק בסלטים גבינות ביצים ושאר מאכלים קלילים.

 

חג שמח ומאושר ובריא, ענבר ויטנברג