"לא מצליח לאכול", "לא עובר לי כמעט כלום", "שום דבר לא טעים לי יותר", "אין לי חשק לאוכל".
התלונות הללו נשמעות לא פעם ממנותחי שרוול אך גם מנותחי מעקף ומיני מעקף בעיקר בחודשים הראשונים לאחר הניתוח אך לפעמים גם בהמשך.
ראשית חשוב להבחין בין מספר סוגי תלונות:
- תלונות בסגנון: "לא טעים לי" , "זה דוחה/ מגעיל אותי אפילו רק לחשוב על זה", "אני לא יכולה לסבול את הריח"– התלונות הללו קשורות לשינוי בטעם ובחשקים שאופייני לחודשים הראשונים לאחר הניתוח, חלקו כנראה הורמונלי וקשור לשינוי בהפרשות ההורמונים בעקבות השינוי במבנה הקיבה וחלקו רגשי וקשור לשינוי בכל מערך האכילה לאחר הניתוח, בקושי לאכול ספונטנית כבעבר ולהתנחם ע"י האוכל, בשינוי בקצב האכילה ולקושי באכילה שהופך מאכלים רבים במיוחד את הקשים לעיכול לבלתי רצויים.
- תלונות בסגנון: "אין לי חשק", "לא בא לי", "אני לא רעב"- תלונות אלה קשורות לשינוי בחושות השובע עקב ניתוק או כריתת החלק בקיבה האחראי על הפרש הורמון הגרלין, הוא הורמון הרעב ולכן ירידה בהפרשתו. הירידה בתחושות הרעב והצורך לאכול גם כשלא רעבים הוא מאתגר ביותר ולא מוכר לרוב המנותחים.
בנוסף גם כאן יש השפעה רגשית בעקבות השינוי בכמויות שניתן לאכול, הקושי הכרוך באכילת מזונות מסומים והצורך לאכול הרבה יותר לאט בתשומת לב ולעצור בזמן. השינוי הזה גורם לתחושה של "אם אני לא יכול לאכול את זה מהר ספונטני בכמות ובקצב שהייתי רגיל, אם אני צריך לאכול רק רבע מהכמות בפי 2 זמן וגם אז זה כואב וקשה אז כבר לא ממש בא לי על זה". חשוב להסביר שהתחושות הללו הן לא תמיד מודעות אלה בעצם בתת מודע אך הן מה שעומד מאחורי חוסר נחשק לאכול מזונות מסוימים.
- תלונות בסגנון" זה לא עובר לי", "זה נתקע", "אני לא מצליח לאכול את זה", "זה קשה/ כואב/ כבד"–
לתלונות אלו יכולים להיות 3 גורמים אפשריים ולפעמים הם מעורבים:- אי תקינות של הניתוח: חסימה/ הצרות / קיפול של השרוול ועוד סבוכים אחרים– במצבים אלה הקושי יתחיל משלב הנוזלים או משלב הכלכלה הטחונה ויתבטא בחוסר יכולת לאכול כמעט שום דבר, פרט אולי למזון נוזלי, ולפעמים גם בקושי בשתייה.
הסימפטומים במצבים אלה מאד חמורים, והם מתבטאים בבחילות, הקאות, וחוסר מוחלט לאכילה אפילו של ביס אחד או שניים למרות קיום כל ההנחיות התזונתיות, של אכילה איטית, הפרדה בין אכילה לשתיה, אכילת כמויות קטנות, לעיסה טובה ועוד. - התנהלות אכילה לא נכונה- אכילה מהירה מידי
בדרך כלל הכוונה לא לאוכל בכללי אלא למזון מוצק ובעיקר מבושל: בשר עוף דגים פחממות מבושלות לפעמים גם ביצים לחם וטונה שלא ממש עוברים יושבים כבד ואפילו קצת מעיקים. לעומת זאת קרקרים מכל הסוגים מעדנים שיקים של פרי מרקים גבינות ויוגורטים עוברים די בקלות כל שכן במבה שוקולדים ועוגיות .
- אי תקינות של הניתוח: חסימה/ הצרות / קיפול של השרוול ועוד סבוכים אחרים– במצבים אלה הקושי יתחיל משלב הנוזלים או משלב הכלכלה הטחונה ויתבטא בחוסר יכולת לאכול כמעט שום דבר, פרט אולי למזון נוזלי, ולפעמים גם בקושי בשתייה.
אז מה עושים?
- לא מתעלמים– חודשים אחרי ניתוח זה בהחלט הזמן לאכול אוכל מוצק וחשוב להתחיל לתרגל את אכילתו בשלב זה. השארות על כלכלה רכה וקריספית לאורך זמן (מעדנים קרקרים ומרקים) לא תשביע ותגרור אכילה נשנשנית מרובה גם של מזונות פחות מומלצים ובטווח הארוך עלולה לגרום לעליה חזרה במשקל .
- לנשום עמוק ולהרגע– בשלב זה הכמויות עדין מאד קטנות במיוחד כשמדובר במזון מוצק.. הכונה ל-3-4 כפיות של מזון שיכולות לעבור בארוחה וכן זה בהחלט פחות נעים יותר כבד ועובר יותר קשה מאשר מזון נוזלי. מצד שני זה המזון שלאורך זמן ישב זמן רב בקיבה ישביע להרבה שעות וימנע אכילה מוגזמת ועליה במשקל. ככל שתמשיכו לתרגל אכילת מזון זה כך הכאבים חוסר הנוחות והקושי יעלמו בדיוק כפי שקורה כשמתחילים לרכב על אופנים או על סוס. חשוב לאמן את שרירי הלעיסה ואת הקיבה.
- איך אוכלים? לאט לעיסה טובה מקפידים על רוח של עשר שניו לפחות בין כל ביס לביס. ממש חשוב להקפיד להניח את הסכום על השולחן ולחכות. אם אחרי כמה ביסים מרגישים כבר מלאות עוצרים ולא ממשיכים. בפעם הבאה מנסים שוב. הכמות צריכה להיות כזו שלא תכאב ולא תגרום להקאות ומצד שני תחזיק בשלב ראשון ל-3 שעות לפחות. מדובר בניסוי ותהיה כמובן. אם מזון מסוים גרם לכם להרגיש ממש לא טוב אל תתיואשו ואל תזנחו אותו לגמרי. המתינו 3-4 ימים ונסו שוב בכמות קטנה יותר ולאט יותר.
- לדבר עם המנתח – אם למרות כל הנסיונות ממש לא מצליחים להתקדם לכלכלה מוצקה ויש הקאות מרובות חשוב כמובן לפנות מיד למנתח יתכן ומדובר בבעיה פזיולוגית כמו הצרות או חסימה שקשורה לניתוח.
- ליווי של דיאטן/ נית בריאטרי/ ת– זכרו למרות כל הכללים וההנחיות כל אחד הוא אדם אחר שמגיב אחרת לתהליך. לכן המלצות של מנותחים אחרים לא תמיד יעזרו ולפעמים עלולות לבלבל. חשוב מאד להיעזר ממהתחלה בליווי של דיאטנ/ ית בריאטרי/ ת מנוסה שידריך אתכם ללא לחץ ועם הרבה מיומנות להתקדמות נכונה ואישית בהתאם לקצב שלכם.
- ליווי וטיפול רגשי – קשיים באכילה יכולים להיות בשלב זה בהחלט על רקע רגשי הקשור לקושי להסגלות לשינוי. תמיכה של אנשי מקצוע בתחום תסיע מאד להתגבר גם על הקשיים הללו וצעוד קדימה .
אל תזניחו את הבעיה ואל תקשיבו כשאומרים לכם לא נורא גם אני הייתי ככה זה יסתדר. לא תמיד זה מסתדר לבד ללא קבלת הדרכה נכונה. הכי קל לאכול מה שעובר בקלות קרקרים עם קוטג פירה ושייקים של פרי אך כפי שציינתי קודם אכילה כזו בטווח הרחוק היא בעייתי גם מבחינת המשקל וגם מבחינת סכנות לחוסרים ותזונה לא מאוזנת. חשוב לשים לב מההתחלה לקשי להיות מודעים לו ולקבל את העזרה המירבית מאנשי מקצוע כדי לטפל בו בהקדם.
בהצלחה רבה !!!!