טו בשבט הגיע, חג לאילנות?? או בעצם חג הפירות היבשים??

 

בשבוע האחרון התלוננה בפני מטופלת שהיה לה קשה לשמור לאחרונה בגלל החגים

אילו חגים התפלאתי כי הדבר הראשון שעלה לי בראש למשמע המילה חגים זה ראש השנה או פסח  וזה כבר היה ממזמן.

"חנוכה" היא אמרה לי. "חנוכה כבר היה לפני חודשיים אמרתי "כן אבל אצלי זה נמשך הרבה זמן כי יש ילדים והבית היה מלא בממתקים מדמי חנוכה".

אז כן, אצלינו בארץ  הקטע הקולינרי של החגים תפס ממזמן פרופרציה הרבה יותר גדולה ממה שהוא אמור לתפוס ונראה שהחג הפך רק לכל מה שקשור בעניני אוכל ואכילה, אך מעבר לזה אחת הבעיות הגדולות היא שמבחינת האוכל ובמיוחד זה שנמצא בחנויות החגים מתחילים חודש לפני ונמשכים חודש אחרי.

לא הספקנו לסיים לבלוע את מתקפת הסופגניות שנפלה עלינו והנה כבר אנחנו מותקפים בפירות יבשים יחד עם אזני המן וכשאלו יפרדו ממנו תגעה המצות ואז הבשר על האש והמרשמלו.

אם מסתכלים לפי האוכל שתופס את מדפי המרכולים בעצם יש לנו חג אחד ארוך .

ואם בחגים עסקינן אז טו בשבט אמנם היה בשבת האחרונה אבל כאמור כל מה שאכתוב כאן הוא רלוונטי כי אני מניחה שהפירות היבשים ימשיכו לככב  בחנויות יוד מספר שבועות ובוודאי אצליכם בבית המלאים עדן קיימים והמזווה שופע באריזות החג המרהיבות שקבלתם ממקומות העבודה או חברים או שקניתם בעצמכם.

אז הנה כמה עובדות חשובות לגבי פירות יבשים ואכילתם:

  1. מישהו כאן התבלבל: למעשה פירות יבשים אינם הסמל האמיתי של החג. מדובר בחג האילנות ולכן הסמלים האמיתיים הם פירות העצים כלומר הפרי הטרי וממש לא הפרי היבש.
  2. פירות יבשים בניגוד לדעה הרווחת אינם מזון בריאות:  הם למעשה פירות שהוצאו מהם כל הנולים ואנחנו מקבלים מנה מרוכזת של סוכר בנפח מזון הרבה יותר קטן. נכון מדובר בסוכר הפרי ועדין סוכר לכל דבר שהשפעתו על רמות סוכר בדם על רמות שומנים בדם על תחושות רעב ושובע  ועל שאר המטבוליזים בגוף אינו שונה בהרבה מזה של הסוכר הלבן שאנחנו כל כך מודעים לנזקיו. אגב גם בעניין בריאות השיניים השפעת סוכר הפרי דומה מאד לזה של הסוכר הלבן .
  3. תכולת ויטמינים נמוכה– בתהליך היבוש למעשה יש אבדן של חלק גדול מהויטמינים בפירות בהשוואה לתכולה בפרי טרי, עוד משהו שחשוב לזכור.
  4. קטנים וממזרים– הגודל הקטן והמעבר המהיר והקל שלהם במערכת העיכול הופך אותם  לסוג של חטיף/ ממתק. גם מנותחים  לפחות בשלבים יותר מאוחרים לאחר הניתוח יכולים לאכול מהם לא מעט בהשוואה לפרי טרי כמו תפוח או אגס. בשל תכולת הסוכר הגבוהה הם מעוררים תחושת רעב גדולה ומהירה יותר מאשר אכילת פירות טריים.
  5. לא רק פרי – מסתבר שבתהליך היבוש של הפירות מוסיפים כל מיני חומרים כמו גופרית למשל שהם ממש לא בריאים לנו. כלומר כשאנחנו אוכלים פרי יבש אנחנו לא אוכלים רק פרי טבעי אלה עוד כל מיני חומרים כימים שלא ממש תכננו להכניס לגופינו.

 

אז מה עושים?

 

כמו בכל מזון גם כאן אני לא בעד להימנע בוודאי לא אם אתם אוהבים פירות יבשים. אך כן מומלץ  להקפיד על מספר כללים:

  1. להתייחס לפירות יבשים כמו אל ממתק / חטיף ובהתאם לכך להגביל את הכמות שאתם אוכלים ואת התדירות. זכרו 2 יחידות פרי יבש = מנת פרי כמו תפוח אחד אגס אחד אפרסק אחד וכו.
  2. להעדיף ברוב הפעמים פירות טריים ולהגביל את צריכת הפירות היבשים לחג או כאשר אתם מחפשים משהו מתוק.
  3. לשלב אותם עם 5-7 שקדים או חצאי אגוזי מלך. שילוב זה מאט את קצב שחרור הסוכר לדם ומעלה את תחושת השובע .
  4. אם אוכלים לאכול כארוחת בינים ולא חופשי .
  5. מומלץ לצרוך אותם במיוחד תמרים כחצי שעה פני פעילות גופנית אירובית נמרצת אז יש צורך דווקא בסוכר זמין.
  6. במידה ורמות הסוכר או הטריגלצרדים אצלכם בדם גבוהות או במידה ואתם סובלים מכבד שומני המעיטו בצריכתם.
  7. אכלו לאט ליד שולחן עם לעיסה טובה בצלחת אישית ולא על הדרך
  8. הפחיתו זמינות. אם קבלתם או קניתם עכשיו מגשים גדולים, שימו בארון סגור ולא בתפזורת על השולחן או השיש .
  9. במקום לאכול אותם חופשי בכל שעה ביום ניתן לשלב אותם בבשולים של בשר עוף דגים אורז וכו בכמויות קטנות .
  10. העדיפו פירות יבשים אורגניים אותם תקנו במקומות מוכרים למכירת מזון אורני. כדאי לבדוק את התכולה על השקית ולראות שיש רק פרי ולא תוספים. במידה ואתם אינכם בטוחים באמינות המקום המוכר המנעו מקניה בתפזורת אז אין סימום תזונתי וקשה מאד לדעת מה יש במוצר שקניתם.

פירות יבשים אורגניים אמיתים שלא עברו תהליכים של הוספת חומרים למינהם הם לרוב בצבע חום עד שחור, מקומטים ומכווצ'צים וקטנים והרבה פחות יפים חלקים וזוהרים מאלה שאנחנו רגילים לראות בסופר .

 

חג טוב בשבט שמח

 

ענבר ויטנברג, דיאטנית בריאטרית

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s