לא מעט אנשים מגיעים לתהליך הרזיה ולניתוח קיצור קיבה כשהגורם העיקרי אצלם להשמנה הוא אכילה של מתוקים, חטיפים ,פיצוחים ושאר נשנושים למינהם ופחות אכילה של כמויות גדולות של אוכל.
אנשים כאלה ידרשו ליותר שליטה ומודעות עצמית באכילה ועבודה עצמית על שינוי חשיבה כדי להצליח בתהליך ולא יוכלו רק להסתמך על הניתוח .
הסיבה לכך היא שכל הניתוחים הבריאטרים מפחיתים תאבון ,אך לרוב אינם מפחיתים ואינם מטפלים בתשוקות ובחשקים. בנוסף הם מגבילים בעיקר כמויות של מזון מוצק ,כמו ביצים, דגים, בשר, לחם, אורז ועוד, והרבה פחות אם בכלל כמויות של עוגיות שוקולדים גלידות חטיפים ושאר מזונות מהסוג הזה שעוברים די בקלות בכל ניתוח.
חשוב להבין ולזכור, במקרה של אכילת מתוק או חטיפים האחריות לשליטה על על המטופל ופחות על הניתוח.
הנה כמה עובדות והנחיות שיעזרו לכם אוהבי ואכלני המתוק להצליח בניתוח או בכל תהליך ירידה במשקל מבלי להימנע לחלוטין מאכילת המזונות האהובים :
- חשוב לזכור ולדעת שיש לא מעט אנשים רזים שאוכלים גם מתוק
- לא מומלץ להתייחס למתוק ולשום מזון אחר , כמזון אסור כי זה מגביר את התשוקה והרצון לאכול אותו , בבחינת " מים גנובים ימתקו " .
- אכילת מזון מתוק אינה פשע או חטא ומומלץ לא להתייחס אליה ככזו כי אז היא מועצמת.
- אוהבי מתוק " אם לא תלמדו להכניס את המתוק בצורה נכונה דרך הדלת, הוא יכנס בצורה הרבה פחות טובה דרך החלון ובהפתעה.
- אז מה הספור ? תמיד אומרים אפשר הכל רק במידה. זה נכון אולם חשוב להבין שכדי להסתפק בכמות מוגבלת של המתוק ולהצליח לההנות ממנו , מבלי לרצות עוד, צריך לאכול לא רק בכמות הנכונה אלה מהסיבה הנכונה.
- חשוב ללמוד לאכול את המתוק מבחירה והחלטה, ולא כפיצוי לתחושות , מצבי רוח, כעס תסכול, עייפות שעמום ועוד. במצבים אלה לא מתוק ולא שום מזון אחר אינו הפתרון ולכן כמות קטנה לא תספיק .
- חשוב ללמוד בעזרת איש מקצוע לזהות את המצבים הללו ולטפל בהם בדרך אחרת מאשר אכילה.
- כדי לאכול את המתוק באמת מתוך בחירה, חשוב להימנע מאכילה אוטומטית ,ללמוד לעצור לפני הושטת היד והכנסת המתוק לפה, ולשאול את השאלות הבאות :
מה אני מרגיש?
מה אני באמת רוצה עכשיו?
מה יעזור לי?
האם אכילת השוקולד זה מה שאני באמת רוצה/ צריך עכשיו?
האם זה מה שיעזור לי?
אם לא מה כן?
האם אכילת המתוק הזה יעשה לי טוב לא רק עכשיו אלה גם בהמשך?
אם החלטתי שאני באמת רוצה את המתוק הזה, איזו כמות תעשה לי טוב גם עוד כמה שעות?
האם אכילת המתוק מקדמת את מה שחשוב לי בתהליך השינוי?
( התשובה אינה תמיד לא כיוון שגם להרגיש נורמטיבי ולא מסכן שלקחו לא הכל זה חלק חשוב בתהליך ).
- אם החלטתם שאתם אכן רוצים לאכול מתוק, בחרו ת המתוק הטעים, זה שאתם באמת אוהבים ורוצים אל תחפשו תחליף דל קלוריות כי זה עלול להסתיים באכילת התחליף וגם המתוק האמיתי.
- בחרו מתוק איכותי כזה שאכילתו שווה את ערכו הקלורי
- אל תאכלו מתוק כתחליף לארוחה עיקרית או כשאתם רעבים. מתוק אינו משביע ונהפוך הוא הוא מעורר ומגביר רעב ( דרך הגברת הפרשת אינסולין), ומעודד אכילה נוספת ואז תתקשו לשלוט על הכמות.
- אכלו מתוק או כארוחת ביניים או כקינוח בסיום הארוחה . במצב זה כדאי להפחית את כמות הפחמימה בארוחה.
- אכלו את המתוק שבחרתם באכילה מודעת: ליד שולחן ,באריזה בצלחת אישית, ולא מהחבילה הגדולה . רוצים עוגיות ? קחו 2-3 יחידות שימו בצלחת קטנה שבו ליד השולחן ואכלו. רוצים גלידה ? שימו בכוס כדור או העדיפו ארטיקים קטנים ארוזים כל אחד כיחידה נפרדת.
- אכלו לאט, לעסו טוב, עשו הפסקה בין ביס לביס ,תתענגו ותהנו מכל ביס. כך גם תפחת תחושת הצורך לעוד בהמשך . התאמנו לאכול חתיכת שוקולד במשך כמה דקות במקום להכניס ולבלוע מיד . תנו לה להיות בפה ולהנמס לאיטה והרגישו כל לעיסה וכל תנועה של השוקולד בחייך .
- אכלתם ? גם אם מבחירה וגם אם לא , הימנעו מייסורי מצפון והלכאה עצמית אלה יסתיימו באכילה של עוד כ 300 עד 500 קלוריות נוספות לפחות .
- אם זו הייתה אכילה מודעת ומבחירה אזי שבחו את עצמכם על הבחירה על המודעות ועל האכילה הנכונה ובמידה ולא , זה הזמן להסיק מסקנות מהאירוע להבין מה קרה לא נכון ולשפר לפעם הבאה.
שיהיה בהצלחה והמון בריאות