מה אוכלים בשנת הלימודים? ההורים

שנת הלימודים התחילה  לא מזמן  . כל הרשת מלאה כתבות  ופוסטים  של קולגות נפלאות שלי באשר לתזונת הילדים שלכם בשנת הלימודים. הנחיות לארוחת בוקר בריאה מאוזנת ומגוונת , הצעות לכריכים מגוונים  לתחליפים לכריכים לארוחות  בקופסאות ולארוחות צהרים לילדים שנשארים   בבית ספר עד מאוחר וללא הסעדה בבתי הספר. מתכונים לסלטי פסטה מאפינסים ועוד מככבים עכשיו בכל מקום

אני כדרכי , רוצה להתייחס למשהו אחר , שונה . רוצה להתייחס דווקא אליכם ההורים, כי יש לי תחושה שקצת שכחו אתכם ובעיקר בכל ההתרגשות  הזו של תחילת שנת הלימודים אתם שכחתם את עצמכם.

 אתם קמים בבוקר , נרגשים לחוצים. דואגים להכין לילדים את  ארוחת עשר ולפעמים גם את ארוחת הצהרים הכי טובה שיש ,לכל ילד את מה שהוא מבקש., אורזים בקופסה הכי יפה וטובה שיש  מצרפים בקבוק מים ולא סתם בקבוק אלה  תרמי שקניתם במיוחד  עבור הילדים  ולפעמים אפילו מוסיפים מדבקה או פתק עם ברכה ,מברכים אותם לשלום חושבים עליהם , דואגים להם … ומה איתכם?

האם על עצמכם טרחתם או בכלל זכרתם לחשוב ? האם זכרתם את גופכם ? האם שאלתם את עצמכם ואת גופכם מה הוא רוצה . למה הוא זקוק ?  האם טרחתם לשבת כמה דקות לאכול משהו מזין  ולהכין עבורכם ארוחה לעבודה ? או שלגמתם על הדרך איזה כוס קפה והסתפקתם בעוגייה ומשם יאלה לעבודה ליום לחוץ צפוף ומלא בעבודה , זו שמחכה לכם מהימים בהם הייתם בחופש, העיקר להספיק .

.

בגלל שאני לא בטוחה שבימים הלחוצים והמרגשים הללו  תזכרו את עצמכם, אני כאן בשביל להזכיר לכם . שבתהליך המדהים הזה שאתם עושים של  ירידה במשקל  עם או בלי ניתוח  , חשוב מאד  לא לסמוך רק על הניתוח  או הדיאטה אלה לשנות הרגים וצורת חשיבה.  החלק החשוב ביותר הוא לשים גם את עצמכם בסדרי העדיפויות , לחשוב ולהתייחס לעצמכם, גם  בימים כאלה. .

אז להלן כמה עצות שיעזרו לכם לעשות זאת בדרך הקלה והנוחה ביותר .העצות האלה יהיו שמושיות לימים הראשונים של פתיחת שנת הלימודים ובכלל לכל השנה כולה .

1. רגע  לעצמכם בערב –  בשעות הערב אחרי שהילדים אכלו התקלחו ונמצאים כבר במיטה , רגע לפני שאתם ממשיכים בעבודות הבית או פונים לטלוויזיה או פורשים לישון , שבו  רגע בשקט עם עצמכם , נשמו כמה נשימות ארוכות מכל היום שעבר עצמו עיניים והירגעו . כמה דקות של שקט לעצמכם  זה הדבר החשוב ביותר כדי להזין את גופכם ולהמשיך הלאה .

2.    חשיבה תכנון וארגון – כשאתם רגועים , קחו כמה שניות וחישבו על היום שמחכה לכם למחרת.  חישבו מתי אתם יוצאים מהבית מתי אתם חוזרים איפה תהיו  ומה תעשו.  חישבו  על זמני האכילה שיהיו לכם ,  האם מדובר בהפסקות קטנות או גדולות ?  האם אתם מעוניינים לאכול בחדר האוכל בעבודה במידה ויש?   או שאתם אוכלים במסעדות ליד העבודה ואם כן חשבו איפה הכי נכון לכם לשבת ? ואם אין אופציות כאלה ,או שאתם מדיפים לאכול את האוכל שאתם עושים, האם  יש לכם מקום להחזיק אוכל בקירור ולחמם אותו  ? או שאתם צריכים להצטייד בכריכים ואת הארוחה המבושלת  לאכול בבית?

 בהתאם לכך תכננו את התזונה שלכם לאותו יום.  התייחסו גם לארוחות העיקריות וגם לארוחות הביניים.  נצלו את השעות הרגועות והכינו לכם את מה שניתן מראש  ארוז ומוכן ללקיחה.

3.  הכנה מראש – את האוכל המבושל דאגו להכין מבעוד מועד לכמה ימים  מראש.  הקפידו שתהיה לכם מנת חלבון  מנת ירק ופחמימה .  בעיקר חשוב להכין מראש את המנה החלבונית שהיא דורשת הכנה ארוכה יותר. ניתן להכין  מספר מנות ולהקפיא חלק במנות קטנות  וכך ניתן לגוון במהלך השבוע .  אל תחכו להכנה  ברגע האחרון כשאתם מגיעים רעבים מאד , אז הסיכוי לחטיפת מזון לא מתוכנן ולא בריא  על הדרך גדולה יותר.  במידה ואתם מכינים לכל המשפחה  דאגו  להכין מנות  שאתם אוהבים ושמתאימות עבורכם.

4.  רגע לעצמכם בבוקר – בבוקרו של יום , קומו רבע שעה לפני שאתם מעירים את הילדים.  קחו שוב כמה דקות לעצמכם. זה הזמן לשתות משהו בישיבה  ואולי גם לאכול משהו קטן מזין ובריא כמו פרוסת לחם שיפון עם ממרח חלבוני או יוגורט עם מעט גרנולה / שקדים / אגוזים  . עשו זאת במקום לגנוב את הביס של הפיתה שהכנתם לילד .  ארגנו לעצמכם  את האוכל  למהלך היום. אל תשכחו לצרף פרי/ ירק לארוחות הביניים המידה וצריך.  במידה ולא אכלתם ארוחת בוקר  לפני שיצאתם דאגו לקחת עמכם ארוחה כזו לעבודה :  לדוגמא כריך עם ממרח חלבוני מזין ( ביצה/ טונה/ חביתה/ גבינה) ויוגורט.  אל תסמכו על  אוכל שקנו בחוץ – הוא הרבה יותר עשיר בשומן וקלוריות.

5.  השקיעו בעצמכם כמו בילדכם – כשאתם מכינים לעצמכם את הצלחת לעבודה או בבית , אל תשליכו את האוכל  בצלחת בערמה.   בדיוק כמו שאתם משקיעים בסדור האוכל לילדים השקיעו עבור עצמכם. סדרו צלחת יפה מגוונת במרקמים בטעמים ובצבעים. כאשר האוכל טעים יותר לעיניים הוא גם  טעים יותר לחיך.  מגיע לכם.  אל תאכלו שאריות מצלחות הילדים, אתם אינכם פח זבל  וראויים לטוב ביותר בדיוק כמו ילדיכם. זכרו זאת .

. 6. הפסקה  במהלך העבודה לארוחת בינים או צהרים , לא תוך כדי לעבודה – , אתם בודאי עסוקים ולחוצים מאד בעבודה במיוחד אחרי החופש. העבודה שאולי הזנחתם מעט בימי החופש  לא נעלמה והיא מחכה לכם.  יחד עם זאת  גם במהלך העבודה   חשוב מאד שתדאגו לעצמכם  ותקפידו לעשות הפסקה לארוחה , זאת כדי לא לנשנש “שטויות” על הדרך מבלי לשים לב , וכדי לא לחזור הביתה רעבים מידי. שימו לכם תזכורות בשעון/ בניד / או במחשב  לזמני ארוחות. הקפידו לעשות הפסקה אפילו קטנה מהעבודה ולהתרכז רק באכילה  ולא לאכול כשאתם עסוקים בעבודה , מול מחשב  או בטלפון.  תנו תשומת לב לאכילה וכבוד לגופכם והוא יחזיר לכם כבוד

7.  זמן לעצמכם  כשחוזרים מהעבודה כאשר אתם חוזרים הביתה  מהעבודה – במידה ואתם רעבים ולא אכלתם ארוחה מבושלת בעבודה ,  זה הזמן לאכול את הארוחה העיקרית שהכנתם מבעוד מועד . שבו ליד השולחן ואכלו לאט ובהנאה. במידה וכבר אכלתם  ואתם זקוקים למשהו מתוק  זה הזמן לפירות עבורכם ועבור ילדיכם.  .

8. ארוחת ערב  מסודרת לא לדלג – גם ארוחת הערב היא ארוחה חשובה .   דילוג על ארוחה זו יביא לאכילה  מוגזמת בלילה  שהיא לרוב אכילה לא נשלטת של מזונות פחות מומלצים .  במידה והארוחה הקודמת הייתה ארוחה כבדה ומבושלת , ניתן להסתפק בארוחה קלה של יוגורט ופרי  או 2פרוסת לחם  שיפון עם  גבינה/ טונה או ממרח חלבוני אחר  וירק  .

בכל מקרה הקפידו לאכול ארוחה זו בשעה סבירה  ליד שולחן  ומומלץ מאד יחד עם הילדים.  שעות הערב הם בדרך כלל הזדמנות לאכילת ארוחה משפחתית שמאד מומלצת גם עבור שמירה על בריאות ילדיכם. זה הזמן לשבת ולשוחח יחד סביב השולחן על כל מה שעברתם במהלך היום. במקרה הזה  המשפט לא מדברים כשאוכלים ממש לא תקף.

9. שינה  מספקת והקדה על הגיינת שינה – גם עבורכם בדיוק כמו עבור ילדיכם  , מומלץ ללכת לשון בשעה סבירה כדי לזכות במספיק שעות שינה  שחשובות לתפקוד  ולבריאות תקינה של גופכם.   ערות בשעות הלילה  תוביל בדרך כלל לאכילה לא מתוכננת ומיותרת.  

10. ארוחת לילה  עדיף שלא אבל א כן  אז – אם בכל זאת אתם ערים עד מאוחר  ועברו מספר שעות מאז ארוחת הערב ניתן לקנח  בארוחה קלה כמו פרי/ פרוסת לחם  עם ממרח / יוגורט. גם ארוחה זו חשוב שתהיה בשליטה בכמות מדודה ובמודעות ותשומת לב ולא מול הטלוויזיה.

 בכל מקרה השתדלו את הארוחה האחרונה להרחיק לפחות שעתיים מההליכה לשון למניעת צרבות ורפלוקס וגם כי לא לאכול מאוחר מידי , אז הגוף פחות יודע לטל במה שאכלתם .

 השתדלו לא לאכול בלילה מתוק , אז סף החישה למתוק גבוה יותר ותאלצו לאכול יותר מתוק כדי להרגיש אותו  .

אין ספק ששנת הלימודים  מעמידה בפנינו ההורים אתגרים  מורכבים .  אנחנו נדרשים ללוות את הילדים בתהליך הלמידה שלהם  ולדאוג לבריאותם . זה כולל הכנת הארוחות לבית הספר ולשעות שאחרי , עזרה וסיוע שיעורי בית ובהכנת העבודות, הסעה לחוגים ולחברים. בו זמנית אנחנו  צריכים להמשיך את עבודתנו ולתפקד בה היטב בהתאם לדרישות מאיתנו .   כל זה דורש מאיתנו לא מעט כוחות ואנרגיות ולא משאיר הרבה מהם עבור עצמינו

ארגון ותכנון נכון יחד עם  מעט חשיבה הם המפתח שיאפשר לנו לדאוג בתוך כל מסלול החיים הסוער הזה גם לבריאותינו האישית .

שתהיה שנת לימודים פורייה לכם ולילדכם . שנה טובה ומוצלחת שנת עשייה והגשמה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s