אחת מתופעות הלואי של ניתוחים בריאטרים, אינה מסכנת חיים אבל בהחלט מטרידה מדאיגה מלחיצה ואולי אפילו פוגעת באיכות החיים של חלק גדול מהמנותחים ובעיקר המנותחות.
כשמדברים על נשירת שיער אחרי ניתוח בריאטרי יש להבחין בין הנשירה בשנה הראשונה לנשירה בשנים מאוחרות יותר.
נשירה בשנה הראשונה היא תוצאה בעיקר של הסטרס הפיזי הנגרם לגוף עקב הירידה הגדולה והמהירה במשקל וככל שהירידה תהיה מהירה יותר כך הנשירה עלולה להיות חמורה יותר, וגם של השינויים ההורמונלים הנגרמים עקב כריתת או עקיפת בטן הקיבה.
ודאי תופתעו לדעת שהיא הרבה פחות מושפעת וקשורה לחסר של ויטמינים ולכן לשמוש בתוספים מעבר למה שנדרש אחרי כל ניתוח אין יתרון מבחינת הקלת או קיצור או הפחתת הנשירה של השנה הראשונה .
הנשירה הזו מתרחשת אחרי כל סוגי הניתוחים אולם בניתוחים בהם יש גם אלמנט רציני של תת ספיגה (מיני מעקף, מעקף תרסריון ו-sadi) אשר גורמת לירידה גדולה ומהירה יותר במשקל, הנשירה עלולה להיות חמורה יותר .
הנשירה מתחילה בדרך כלל חודשיים עד 3 חודשים אחרי הניתוח ומסתיימת לרוב עד שנה אחרי הניתוח.
בשונה מהתקרחות, שנה אחרי הניתוח או קצת יותר, כאשר הנשירה מופסקת, תתחיל לרוב צמיחה מחדש של השיער .
מה כן יעזור:
- הקפדה על שתיה מספקת , לפחות ליטר וחצי מים בדיוק כמו שהצמחים לא יצמחו באדמת טרשים יבשה וזקוקים למים כך גם השיער.
- הקפדה על צריכה מספקת של חלבון מהתזונה כדי לשמור על רמות חלבון תקינות בדם זאת כיוון שהשערה עצמה בנויה גם מחלבונים.
- 3. צריכה מספקת של קלוריות. כאשר צריכת הקלוריות נמוכה מידי הגוף נכנס למצב של התגוננות ושמירה וחסכון אנרגטי , והוא ישמור את האנרגיה לתפקוד של מערכות חשובות והכרחיות לגוף כמו לב מוח שרירים ויוותר על דברים פחות הכרחיים לקיום חיים ותפקוד כמו שיער .
- צריכה מספקת של פחמימות – חשוב כאמור שחלק גדול מהקלוריות המסופקות לגוף יהיה מחלבון יחד עם זאת יש צורך בתמיכה פחמימתית לשם אספקת אנרגיה זמינה לגוף במיוחד לאברים כמו המוח שחייבים פחמימות , זאת כדי שהחלבונים ישמשו לבניה של אברים רקמות וגם של השיער במקום לאנרגיה .
- הפחתת סטרס – סטרס מחמיר נשירה ובוודאי לא מטיב עימה . אחרי הניתוח ישנם לא מעט שינויים גופניים ונפשיים שהקושי להסתגל להם עלול לייצר סטרס מוגבר . לכן חשוב לבצע פעילויות שמפחיתות סטרס כמו נשימות, מדיטציות , מיננדפולנס יוגה טאי צי ועוד .
- חוסר נטילה של התוספים הנדרשים אחרי ניתוח – כמו מולטי שכולל בתוכו חומצות אמינו חומצות שומן מינרלים כמו מגנזים אבץ וסידן ויטמיני בי ועוד שקשורים גם בבנית השערות , סידן ויטמין די ובמידת הצורך ברזל ובי 12 שחסרים בהם עלולים לייצר נשירה
חשוב גם לבצע בדיקות דם מקיפות כדי לוודא שאין חסרים, בשנה הראשונה כל 3 חודשים, בשנה השניה אחת לחצי שנה ואחר כך אחת לשנה .
מעבר לתוספים שנדרשים בשל הניתוח, לרוב, בשנה הראשונה לניתוח אין צורך בנטילת פורמולות ספציפיות שנועדו לחיזוק השיער, מחקרים מצאו שאין בהם תועלת לטיפול בנשירה של השנה הראשונה לניתוח .
חשוב לי להדגיש שאין לקחת אבץ (שאנשים רבים נוטים לקחת וגם רופאי עור ממליצים לא פעם) ללא פיקוח רפואי או מעקב והנחית דיאטנית ואם לוקחים יש להגביל ל 3 חודשים. חשוב לזכור שבמולטי ויטמין יש כבר אבץ וצריכת רמות גבוהות יכולות לגרום לעודף אבץ שהוא אינו מומלץ. ברוב המקרים כאמור גם אין חסר של אבץ ולכן תיסוף שלו לא יועיל ואף עלול להזיק.
אז מה כן נדרש חוץ מתזונה מאוזנת בהנחית דיאטנית בריאטרית, ירידה מתונה יחסית במשקל ושתיה מספקת ? סבלנות !!!
ברוב הפעמים אחרי שנה הנשירה תפחת ואף תעלם לגמרי.
נשירה שמופיעה או נמשכת בשנים המאוחרות יותר, זה אכן מרמז על תזונה לא מספקת ומאוזנת ועל חסרים של ויטמינים.
במקרה זה, בהנחה שאתם כבר לא בליווי דיאטנית בריאטרית חשוב לחזור בהקדם למעקב, לבצע רשום אכילה שיסייע לראות האם תזונתכם מאוזנת ומספקת, להקפיד על שתיה מספקת, לבצע בדיקות דם מקיפות בהתאם להנחית הדיאטנית, לוודא שאין חוסרים ושאתם צורכים את כל התוספים הנדרשים אחרי הניתוח, ובמידת הצורך בהתאם להנחית דיאטנית, להגביר מינון של תוספים נלקחים, להוסיף תוספים שלא נלקחו ושלפי בדיקות הדם יש צורך בהם ולחזק על ידי פורמולה מתאימה, לפי הנחית הדיאטנית המלווה .
מוזמנים גם לצפות בשידור חי שהעברתי בנושא נשירת שיער אחרי ניתוח בריאטרי בדף הפייסבוק שלי – בלחיצה פה