אכילת מתוק אחרי ניתוח קיצור קיבה (בריאטרי)

"אנחנו לא בדיאטה", אני שומעת אתכם הרבה פעמים אומרים. "עשינו ניתוח כדי לא להיות בדיאטה", אתם מדגישים, "ולכן מותר לנו לאכול גם מתוקים "

אתם לא בדיאטה, וגם אם כן זה ממש בסדר לאכול מתוקים בכמות מסוימת ולשלב אותם כחלק מהתפריט היומי .

כדיאטנית, שעובדת עם מנותחים בריאטרים, וגם עם אנשים עם השמנה , ללא ניתוח, אני מאמינה מאד בשלוב המתוק כחלק מאורח חיים בריא, בוודאי למי שאוהב מתוק , ולא בהימנעות .

אני משוכנעת, שכל ניסיון להמינעות ,עלול להביא לאכילה בלתי נשלטת של המתוק , ולכן עדיף לדעת לשלב אותו בתזונה בצורה מאוזנת .

יחד עם זאת , חשוב להבין שלצריכת סוכר , בעיקר בחודשים הראשונים לאחר הניתוח , ובוודאי בכמות גדולה ולא מבוקרת, יש בעיתיות שהיא מעבר לנושא המשקל והקלוריות .

הנה כמה דברים שחשוב להבין לגבי צריכת סוכר אחרי ניתוח :

1. בשבועות הראשונים, כאשר כמות המזון שניתן לאכול בכל ארוחה , אינה עולה על 3-4 כפיות , ויש חשיבות עליונה לצריכת חלבון, לשם בניית שריר והחלמה , כל ממתק ו חטיף שתצרכו יהיה על חשבון צריכת כמות מספקת של קלוריות ממקור של חלבון ועל חשבון אספקת מספיק מינרלים כמו סידן ברזל ועוד.

בשלב זה חשוב שרוב הארוחות , אם לא כולן יכילו מזונות עתירי חלבון ברזל סידן וויטמינים כמו , מוצרי בשר , דגים, ביצים, מוצרי חלב ירקות ופירות ואין מקום לחטיפים, ודברי מתיקה למיניהם .

2. זה נכון שבתחלה לא משנה מה אוכלים, זה בכמות קטנה ועדין לא רעבים ולכן אפשר לאכול מתוק ועדין לרדת במשקל כי סהכ הקולריות הנאכלות מאוכל ומנשנושים הוא עדין מופחת מאד ביחס לעבר. בהמשך אחרי שנה , הכמויות של האוכל עולות וגם הרעב חוזר ואילו נמתוקים עוברים בקלות ואין השפעה ניתוחית על הגבלת הכמות שלהם, ואז כשאוכלים גם אוכל בכמויות נורמליות יחסית , וגם מתוקים בנוסף בלי הגבלה , סכנת העליה במשקל עולה .

3. צריכה של מזון עשיר בסוכר גורמת לקפיצה ברמות סוכר בדם, שמעלה רמות אינסולין בדם במטרה להפחית את הסוכר. אינסולין הוא הורמון שמעודד בניה של תאים ולכן השמנה ומעודד רעב. כשיש רמות גבוהות של אינסולין בדם, בעקבות צריכת כמות סוכר גבוהה, רעבים יותר ומשמינים יותר בקלות .

4. רוב המזונות המתוקים, העשירים בסוכר , הם במרקם נוזלי / קראנצי / מחיתי , ולכן הם עוברים בקלות את מערכת העיכול המנותחת , ויוצאים ממנה בקלות , כלומר לא יושבים מספיק זמן בקיבה , ולכן לא משביעים למספיק זמן ומעוררים תחושת רעב אפילו שעה אחרי אכילתם ( במיוחד חצי שנה ויותר אחרי הניתוח כשהחלק הנשאר של הקיבה לומד להפריש מחדש גרלין, הורמון הרעב , ותחושת הרעב חוזרת ).

5. צריכת סוכר בכמות גדולה עלולה לגרום לתסמונת ההצפה ( דאמפינג ) – שמתבטאת בירידה ברמות סוכר חולשה הזעות סחרחורת דופק מהיר ועוד. התופעה קוראת עקב הצפה של המעי בבת אחת בכמות גדולה של סוכר, שגורמת להפרשת אינסולין בכמות גדולה ולהורדת רמות הסוכר בדם בבת אחת . התסמונת נפוצה אחרי ניתוחי מעקף מיני ומעקף מלא, אבל גם נתרחשת אחרי שרוול .

6. צריכה מוגברת של סוכר גורמת לניצול יתר של מאגרי ויטמין בי 1 בגוף, בחודשים הראשונים, כשגם ככה האכילה מופחתת, ויש גם יותר נטיה להקאות , הסיכון לחסר בוויטמין זה גדול יותר, ולכן צריך להפחית בצריכת סוכר , כדי לא לבזבז את המאגרים הקיימים בגוף.

7. . צריכה מוגברת של סוכר מגבירה מצב דלקתי בגוף. השמנה בעצמה מוגדרת כמצב דלקתי ולכן באנשים עם השמנה , כדאי להפחית בצריכת חומרים שמגבירים עוד יותר מצב זה .

8. צריכה מוגברת של סוכר עלולה לתרום לעליה בתפקודי כבד , טריגליצרים, סוכר בצום ו HBA1C , שגם ככה הם לרוב גבוהים באנשים עם השמנה , ולעודד התפתחות של מצב טרום סכרתי וסכרת .

אז קבלו כמה המלצות לצריכת מתוקים בפרט וסוכר בכלל אצל מנותחים

1. כדאי להמעיט כמה שיותר עד להמנע , מצריכתו של סוכר מוסף בחודשיים שלושה הראשונים לניתוח , לאור כל הנאמר לעיל .

2. חשוב לשים לב לסוכר המתחבא במזונות שנחשבים " בריאים" כמו דגני בוקר , חטיפי אנרגיה , מעדני חלב ולהפחית בצריכת המזונות הנל ולהעדיף את אלה המופחתים בסוכר מוסף. לדוגמא כדאי להעדיף אכילת יוגורט טבעי ממעדן מתוק גם כזה שעשיר בחלבון .

3. יש לצרוך את המתוק לא במקום הארוחות העיקריות ולא כשרעבים אלה כארוחת בינים, או כקינוח לארוחה על חשבון פחות פחמימה , וכדאי להגביל בכמות ובתדירות .

4. חשוב לאכול זאת בצורה מודעת ומכבדת, בישיבה ליד שולחן, באריזה או צלחת אישית , לא בתפזורת ולא על הדרך או תוך כדי עשיה אחרת .

5. עדיף לצרוך את המתוק יחד עם שומן , בצורה זו יש פחות קפיצה בסוכר ופחות רעב , וגם זה מסיע למנוע את תסמונת ההצפה .לדוגמא : חטיף מיני חלוה או חטיף שומשום או עוגיות טחינה או קרקר עם טחינה ודבש .

6. עדיף לאכול את המתןק בצורת מזון נפחי ומוצק יותר כמו עוגה לדוגמא שתשב יותר זמן בקיבה ותתעכל יותר לאט , מאשר בשוקולד או עוגיות שעוברים בקלות רבה יותר בקיבה ועוקפים את ההגבלה הכמותית של הניתוח

♦️

זכרו , עשיתם ניתוח בריאטרי, ועדין לבחירות התזונתיות שלכם יש משמעות ניכרת, לא רק מבחינה קלורית , אלה בעוד הרבה הבטים, לגבי מצבכם התזונתי, פזיולגי ומשקלכם , לא רק בשנה הראשונה לניתוח אלה גם בטווח הארוך .

כדי לאכול אכילה מגוונת ומאוזנת, שאינה חלק מתפריט דיאטטי מוגבל וקיצוני , אך כן מאפשרת שמירה על השגי הניתוח לאורך זמן ארוך , חשוב לא ק לסמוך על הניתוח והכמויות הקטנות, שגדלות בהמשך , אלה לעשות שינוי בהתנהלות, בחשיבה ובבחירות. מומלץ לעשות זאת בעזרת ליווי דיאטנית בריאטרית .

רוצים ללמוד איך לאכול מתוק ויחד עם זאת לשמור על בריאות פיזית נפשית ועל השגי הניתוח? צרו קשר . ענבר 0505614081