אחרי מאמצים רבים והרבה בדיקות, עברתם את כל הועדות וקבלתם אשור ואפילו תאריך לביצוע הניתוח הבריאטרי שחלמתם עליו כל כך הרבנ
ומה עכשיו?
קבלו ממני 10 עיצות חשובות ביותר שיועילו לכם לעשות את זה על הצד הנכון והטוב ביותר
1. להמשיך בתהליך השמירה התזונתית – שהתחלתם לפני הועדה , גם בזמן שנשאר עד הניתוח.
בשונה מהאינסטינקט והדחף לעשות מסיבות פרידה ולהשתולל על האוכל , רגע לפני שלא תוכלו לאכול אותו, יותר , חשוב לזכור שזה ממש לא נכון ושנה או יותר אחרי ניתוח, אולי לא תאכלו לאכול בקצב ובכמויות שאכלם לפני הניתוח , אבל בהחלט תוכלו לאכול כמעט הכל .
זלילה לפני הניתוח, תגרום לעליה מהירה במשקל טרם הניתוח, שהיא מגבירה את הסיכון הניתוחי ותקשה עליכם להתמודד עם השינויים אחרי הניתוח .
2. דיאטה דלת פחמימות – חשוב מאד לעשות 3 שבועות לפני הניתוח כדי לסייע לירידה במשקל, במיוחד למי שמתחיל מעודף משקל גדול, ולא הצליח לרדת במשקל עד אותו רגע.
הירידה במשקל בעקבות הדיאטה הזו, מסיעת להקטנת הכבד השומני, משפרת את סיכויי ההצלחה בניתוח, ומקטינה את הסיכונים
גם אם אתם מתקשים לעשות אותה במלואה , השתדלו להקפיד כמה שיותר ולהפחית את הפחמימות כמה שניתן , זה בהחלט יעזור .
3. הפסקת עישון- לפחות שבועיים שלושה לפני הניתוח, חשובה בכל ניתוח אך במיוחד לפני ניתוחי מיני מעקף ומעקף מלאה , מפחיתה סיכונים להדבקויות וכיבים בהשקות .
4. דאגו לחופשת מחלה – לפחות שבועיים אחרי ניתוח, ומומלץ אפילו 3 שבועות .
החופשת מחלה חשובה לא כי תהיו באמת חולים ולא כדי לשכב בה במיטה כל הזמן.
סביר להניח שאחרי שבוע תרגישו פיזית די טוב ויחד עם זאת, עדין כדאי לא לחזור לעבודה , ולהמשיך בחופשה ולנצל אותה ללמוד להקשיב לגוף מחדש , ללמוד לאכול אכילה אחרצ, איטית יותר, מסודרת יותר , קשובה יותר .
הימים הללו בבית , חשובים כדי להתמודד עם ההתקדמות בכלכלה הרבה שלבית , עם השינויים בטעם ובקצב האכילה והשתיה ועם ההפרדה הנדרשת בינהם , לרכוש הרגלים חדשים ובעיקר להעניק תשומת לב גדולה יותר לאכילה .
5. קבלו הדרכה ספציפית לפני הניתוח לימים הראשונים אחרי הניתוח מהדיאטנית שמלווה אתכם בקהילה – נכון שבבית החולים סביר להניח תכנס אליכם דיאטנית ותתן לכם את טבלה להתקדמות בכלכלה הרבה שלבית.
יחד עם זאת, סביר שבאותם רגעים תהיו עיפים, כאובים ותתקשו להבין את ההסבר , מה שעלול לגרום לכם להגיע הביתה עם ההדרכה הכתובה , להיות מבולבלים מאד ועם הרבה שאלות ללא מענה מקצועי .
מסיבה זו כדאי לקיים עוד לפני הניתוח ( אחרי קבלת המכתב ) מפגש עם הדיאטנית שהכינה אתכם לניתוח, פגישה שבה תעשה הדרכה ספיציפית לימים הללו.
כדאי שהפגישה תתקים לא הרבה זמן לפני הניתוח, כדי שתזכרו את הדברים. בפגישה, חשוב שתקבלו הדרכה ,לא רק מה וכמה לשתות או לאכול בימים הראשונים אחרי הניתוח, אלה גם הסברים על תופעות הלואי שאתם עלולים לחוש פיזת ורגשית, ואיך להתמודד איתם .
6. קבעו עוד לפני הניתוח פגישה עם הדיאטנית המלווה אתכם , לעד שבועיים אחרי הניתוח – זכרו שאתם תצרו קשר עם הדיאטנית רק אחרי הניתוח , סביר להניח שיקח זמן רב מידי עד שתוכלו לקיים פגישה , וככל שעובר זמן רב יותר, אתם נשארים יותר מבולבלים וללא תשובות.
חשוב שהפגישה עם הדיאטנית תתקים עד שבועיים מקסימום אחרי הניתוח , כדי לקבל הנחיות מקועיות ספציפיות לשלב הבא .
קביעת התור מראש תאפשר לשמור על הרצף הטיפולי .
7. הכינו מראש את הויטמינים שיש לקחת אחרי הניתוח- כדי שתוכלו להתחיל לקחת אותם מיד כשאתם חוזרים מבית החולים. יש משמעות אדירה לנטילת הויטמינים כמה שיותר מוקדם אחרי הניתוח ולכן חשוב להכין מראש.
זכרו ש ב 3 חודשים הראשונים חשוב מאד שלא לבלוע כדורים ( הקיבה קטנה ופצועה ואין מספיק אנזעימי עיכול כדי לספוג אותם) ו, ויש לקחת אותם במציצה / לעיסה/ נוזלי/ אבקה .
כדי שיוקל עליכם לקחת את הויטמינים בלעיסה , ממליצה לתרגל את נטילתם כבר לפני הניתוח משלב הדיאטה דלת פחמימות
8. להכין מראש את השתיה והמזון הנחוצים לימים הראשונים אחרי הניתוח- כדאי להכין בבית מרק צלול , רוויון ויוגורטים לא מתוקים. זה יקל עליכם על ההתנהלות הלא פשוטה גם ככה בימים אלו
9. התחלת פעילות גופנית עוד לפני הניתוח- כמובן בעוצמה ותדירות בהתאם ליכולת שלכם ובהדרגה , תסייע בשפור הכושר הגופני וזרימת הדם לפני ואחרי הנתוח , ותפחית את הסכנה לסיבוכים אחרי הניתוח.
10. רשמו חזון – שבו עם עצמכם, עצמו עיניים ודמינו את השינוי מתרחש ואתכם במשקל שרציתם. דמינו מה קורה , מה אתם מצליחים לעשו, איך אתם מתנהלים במצב החדש, מה אתם רואים, שומעים וחשים . דמינו מה הרווחתם ואיך אתם מתנהלים אחרת .
פתחו את העיינים ורשמו זאת על דף, בניסוח חיובי ספציפי , מעורר השראה ובזמן הווה. רשמו זאת בצבעים וקשטו את הדף ככל שתרצו אפשר גם בתמונות ומשפטים מעוררי הרשאה .
זה החזון שלכם. קראו אותו כל יום בוקר וערב
כל פעם שקשה לכם, שמופיעה במוחכם ולו טיפת חרטה / אכזבה/ תסכול על מה שעשיתם , קראו שוב את החזון והזכירו לעצמכם, למה באמת עשיתם את הניתוח ומה חשוב לכם להרוויח . זה בהחלט יעודד ויסיע להתמודד גם עם החלקים המאתגרים של התהליך .
קיום ההמלצות הללו ישפרו את תחושתכם הפיזית והנפשית אחרי הניתוח ויגדילו את סיכויי ההצלחה בטוחח הקצר והארוך אחרי הניתוח.
רוצים לדעת עוד על ההכנה לפני הניתוח?
צרו קשר ואשמח לכוון אתכם להצלחה
ענבר דיאטנית בריאטרית 0505614081