מה מנותחי קיצור קיבה צריכים לדעת לגבי פסח? תשובות לכל השאלות

אחרי שסימנו את ההכנות מגיע החג עצמו, שיש בו מצות ויין וקנידלעך וארוחת חג גדולה,

מאז שאני מטפלת במנותחים בריאטרים אחת השאלות הבולטות לפני פסח, היא מותר או אסור מצות, יחד עם זאת יש עוד לא מעט שאלות שעולות בהקשר להתנהלות בחג עבור מנותחים, שלא תמיד אתם מקבלים תשובות עליהן- כמו כמה יין אני יכולה לשתות ומה לעשות עם המרק בארוחת החג ועוד.

לכן הכנתי מדריך מפורט להתנהלות בפסח עבור מנותחים בריאטרים, שבו תמצאו את כל התשובות לשאלות, אלה שידעתם ואלה שאפילו לא ידעתם לשאול.

מאמינה שבזכותו תוכלו להתנהל, בריא יותר ונכון יותר גם בחג:

💥 מומלץ להמנע ממצות וקמח מצות – בשנה הראשונה אחרי הניתוח למניעת חסימות מעי וכאבי בטן מיותרים .

💥 שימו לב שגם לצורך הברכה ההנחיה היא ל"שעור" – שנחשב ללפחות 15 גרם מצה כלומר חצי מצה, ולפני השנה השניה לניתוח זה הרבה מידי. אז מי שרוצה לאכול לברכה צריך להסתפק בממש 2 ביסים קטנים וללעוס טוב וגם זה לא לפני חצי שנה אחרי הניתוח.

💥 מהשנה השניה לניתוח ואחריה- ניתן לאכול, אבל גם אז בכמויות קטנות לא הרבה בבת אחת ולהקפיד על שתיה מספקת.

💥 ויטמינים – חשוב שתעשו כל מאמץ להמשיך את הויטמינים שאתם לוקחים גם בתקופת הפסח.
במידה ואתם שומרים על כשרות, יתכן שתוכלו למצוא תחליפים כשרים לשבוע הפסח, בררו זאת מול הדיאטנית המלווה אתכם.
במקרה שמדובר בכדור בלי טעם, הרי שלרוב יש אשור מהרבנים לקחת, בררו זאת בזמן.
שימו לב שוויטמינים עבורכם הם לא מותרות, אלה כמו תרופות, וכך צריך להתיחס אליהם גם בברור מול רבנים.
אם הנכם בכל זאת מעוניינים להפסיק לקחת את הוויטמינים, בשבוע של פסח, בררו זאת מול הדיאטנית המלווה אתכם האם זה אפשרי, בהתאם לזמן שלכם אחרי ניתוח, מצבכם ותזונתכם.

💥 יין – עד לחודשים אחרי הניתוח המנעו משתיית יין או כל משקה אלכוהולי אחר .
במידה ואתם יותר מחודשים אחרי תוכלו לשתות מספר לגימות כל פעם בשביל הברכה, אבל בודאי לא 4 כוסות כמקובל במצווה, אלה הרבה פחות מכך.
הקפידו לשתות לא על קיבה ריקה, ושימו לב לתחושתכם.
אם אתם חשים סחרחורת או תחושה אחרת לא טובה הפסיקו והמנעו לגמרי מצריכת שתיה חריפה בפסח.
בכל מקרה, הקפידו לא לשתות שתיה מוגזת, ומולץ לנסות לשתות מעט לפני ליל הסדר, כדי לראות איך מרגיש לכם.
💥 שתיה – המנעו מצריכת שתיה מתוקה כולל תירוש, בליל הסדר ובחג כולו, למניעת תסמונת דמפינג (תסמונת הצפה), בחילות ותחושה לא טובה, וגם למניעת עליה במשקל, שיכולה להתרחש משבוע של צריכת שתיה מתוקה מרובה, בעיקר אצל מנותחים וותיקים.
שתו מים וחליטות צמחים ללא סוכר. המנעו משתיה מוגזת .
שימו לב שאתם צורכים לפחות ליטר וחצי שתיה שתייה לא מתוקה ולא מוגזת, בוודאי אם אתם מטיילים או שוהים בחוץ, למניעת התיבשות והרגשה לא טובה.
💥 משך ארוחה ומה אוכלים בה – מנותחים חדשים (עד שנה אחרי הניתוח), עדיף שתמנעו מהברכות, מהמרק וממנות הפתחילה והסלטים הלא חלבוניים, והתמקדו במנת הדג או הבשר התחילו בה ואם ניתן המשיכו במעט ירק ופחמימה.
הקפידו על אכילה איטית של לפחות 20-25 דקות, לעיסה טובה, ביסים קטנים ,והפסקה בין ביס לביס, ושימו לב מתי כדאי לסיים את הארוחה, כדי לא לדחוס יותר מידי ולהרגיש נעים בסיום.
מצד שני, שימו לב לא להפסיק אחרי 2-3 ביסים. אם אתם חשים תקיעה אחרי 2 ביסים, עמדו, לכו מעט, הרימו ידים, נשמו וחכו קצת ואז נסו לאכול עוד כמה ביסים בהתאם ליכולת.
מנותחים ותיקים יותר – כדאי להמנע מאכילה בהמשכים, של ברכות, פתחיות, מר , מנות ראשונות ואז עיקריות, זאת כדי למנוע אכילה מוגזמת.
הכינו לכם צלחת אחת שיש בה חלבונים לבחירתכם (דגים/ או מנה בשרית או ביצים ואפשר גם 2 מנות חלבוניות, קצת מכל אחת) ליד ירקות ופחמימה לבחירתכם ואכלו כמנה אחת.
אם יש ביכולתכם לאכול גם את הארוחה וגם את הברכות, ניתן לאכול מעט מהברכות החלבוניות כמו חתיכת עוף/ ביצה.
לגבי המרק, בהיותו בדרכ בעיקר פחמימתי, וגם נוזל עם מוצק מומלץ להמנע.
אם אתם בכל זאת רוצים, ניתן להוציא קצת מהתוכן של המרק: ירק וקנידלאך (למי שמותר), לשים בצלחת עם המנה העיקרית ולאכול כתוספת לחלבון, אחרי שסיימתם את החלבון.
במידה ובחרתם לאכול קניידלעך, ותרו כמובן על פחמימה אחרת כמו אורז תפוח אדמה וכו.
בהיותכם מנותחים ותיקים, הקפידו על זמן אכילה של כ 15-20 דקות, השתדלו לא להמשך לארוחה ארוכה יותר, שתייצר אכילה מיותרת ומוגזמת .
💥 קינוח – הבחירה כן או לא לאכול קינוח תלויה במשתנים רבים, בין היתר כמה זמן אתם אחרי הניתוח, האם כבר אכלתם קינוחים דומים, סוג הניתוח שעשיתם, האם היה לכם בעבר ארועי דמפינג, האם אתם סכרתיים ועוד.
כדאי להתיעץ מראש עם הדיאטנית שמלווה אתכם לגבי האם אתם יכולים לאכול קינוח ואם כן איזה כמה וכיצד .
במידה ואתם מחליטים לאכול מהקינוח יש 2 אפשרויות, כדי להנות וגם להרגיש טוב ולהמנע מהתקפי דאמיפנג:
א. לאכול יחד עם הארוחה עצמה על חשבון פחמימה אחרת כלומר כתוסף לחלבון ירק ושומן.
ב. לאכול כשעתיים אחרי הארוחה, אבל לא מאוחר מידי ועדיף קינוח שיש בו גם שומן, כדי למנוע קפיצות ושינויים תלולים ברמת השומן.
דוגמא לקינוח כזה יכולים להיות: קינוח על בסיס חלוה, עוגיות עם שקדים או טחינה, פרי עם אגוזים, גלידת שמנת.

בכל מקרה כדאי להסתפק בכמות קטנה, לאכול לאט וברוגע ליד השולחן לא תוך כדי משהו אחר ולבחור קינוח שניסיתם בעבר ועבר לכם תקין.
במידה ואתם סובלים הרבה מארועי דאמפינג, המנעו מקינוח בארוחת החג.
המנעו מלאכול קינוח כשאתם מאד רעבים, או במקום ארוחה או בשעות הלילה המאוחרות .


💥 מה אוכלים אם אתם עדין פחות מחודשים אחרי הניתוח ועוד לא עברתם לכלכלה מוצקה –
כלכלה נוזלית
– מרק צלול בלבד שנעשה עם עוף וירקות או רק עם ירקות (עבור צמחונים וטבעונים), אך הם הוצאו ממנו. ניתן לשתות תה או חליטת צמחים או מים עם מעט תרכיז דיאט. או לאכול בהמשך ארטיק קרח עדיף ללא סוכר .
כלכלה טחונה – מרק עוף עם ירקות (קשוא גזר ודלעת ומעט תפוח אדמה) טחון או ממרח כבד קצוץ ללא בצל עם מעט פירה תפוח אדמה או בטטה.
לצמחונים וטבעונים– מרק קטניות טחון מסונן, או מרק כתום עם גזר דלעת מעט בטטה ועדשים כתומות טחון ומסונן או מרק ירקות עם טופו טחון.
כלכלה רכה – קציצות עוף והודו ברוטב, או דג מבושל ברוטב (עדיף לא סלומן שהוא סיבי ויבש), או אם כבר ניסיתם והצלחתם חתיכת עוף רכה מבושלת או ברוטב (אפשר כנפיים או שוק רך) או סלט טונה או סלט ביצים עם מיונז או טחינה או אבוקדו.
לצמחונים וטבעונים– תבשיל טופו רך עם ירקות מבושלים כמו גזר קשוא דלעת, או טחון מהצומח, קציצות טופו ועדשים טחונים או על קמח עדשים וטופו, או פשטידה עם ירקות מותרים עם טופו וקמח חומוס או עדשים.


💥 פעילות – את הביקורים בחדרי כושר וחוגי ספורט אתם יכולים להמיר בזמן החג בהליכות משפחתיות, טיולים ברחבי הארץ או בחול, פעילות ספורטיבית בים או בבריכה כמו משחקי מטקות, שחיה והליכות על חוף הים.
נצלו את מזג האויר האביבי, ואת החופש לשלוב פעילות, כיף , ומשפחה יחד.


💥 המשך ליווי – סביר להניח שבשל הכנות החג , עומס עבודה עבור חלקכם ולאחר מכן החג עצמו, רובכם תמצאו עצמכם כמה שבועות ללא ליווי מקצועי בתהליך.
הפסקה ממושכת בתהליך הליווי, עלולה עבור חלקכם להקשות על ההתקדמות בכלכלה, ועל התמודדות עם תופעות לואי ניתוחיות, ולחלקכם לעלות גם בירידה מהמסלול ובעליה במשקל .
לכן חשוב , שכבר עכשיו תקבעו ותשריינו פגישה עם הדיאטנית שמלווה אתכם, ובמידת בצורך גם עם פסיכולוגית בריאטרית לעד שבועיים אחרי פסח, להמשיך בתהליך שהתחלתם לפני .
חג שמח והרבה בריאות והצלחה
ואם אתם צריכים אותי צרו קשר 0505614081 ואשמח לקבוע אתכם לאחרי החג .
ענבר