לא מעט מנותחים בריאטרים מקבלים בימים הראשונים לאחר הניתוח, הנחיות מהצוות בבית החולים אחיות / מנתחים ואפילו דיאטניות , שניתן לשתות גם שתיה מתוקה, כמו ויטמנציק ומים בטעמים , זאת כדי להבטיח שישתו מספיק .
לצערי, הרבה מנותחים, מתייחסים להנחיות הללו כהנחיות גורפות להתנהלות גם בטווח הארוך, ואני נפגשת עם לא מעט מכם , שממשיכים לשתות שתיה מתוקה בכמות בלתי מבוטלת, על בסיס יומי ( לא פעם ב …) גם מספר חודשים אחרי ניתוח ויותר , ולפעמים זה אפילו מהווה חלק ניכר עד כדי כמעט או מאה אחוז מצריכת הנוזלים שלכם
לאור זה מצד אחד , ולאור ההודעות הנשמעות מצד שני מגורמים פוליטיים לבטל את המס על השתייה מתוקה ( מס שמטרתו הייתה להפחית את צריכתה באוכלוסיה הכללית ) , החלטתי לכתוב פוסט בנושא :
מדוע מנותחים בריאטרים , כדאי שיפחיתו כמה שאפשר עד ימנעו מצריכת שתיה מתוקה, שתיה עתירה בסוכר :
1. צריכת קלוריות בצורה נוזלית זמינה שעוברת בקלות אחרי כל ניתוח ללא הגבלה , מגביר את הצריכה הקלורית היומית בצורה משמעותית , וכאשר ירח הדבש נגמר ( חצי שנה עד שנה אחרי הניתוח ) , הכמויות שניתן לאכול מאוכל מוצק עולות , הרעב חוזר והספיגה בניתוחי התת ספיגה משתפרת , תוספת קלורית שתגיע מליטר לפחות של שתיה מתוקה תהיה משמעותית ביותר , ולכן עלולה לקדם עליה חזרה במשקל.
2. סוכר בכמויות גדולות , מעודד הפרשת אינסולין בכמויות גדולות , הורמון שמעודד רעב והשמנה , ולכן ששותים שתיה מתוקה, בצורה שוטפת יומיומית , רעבים יותר .
3. כמות הסוכר הגדולה בשתייה המתוקה מגביר סיכוי לתסמונת ההצפה ( דאמפינג ) , מה שגורם לתחושות מאד לא נעימות של בחילות רצון להקיא הזעה דופק מהיר חולשה וסחרחורות .
4. סוכר, לשם עיבודו דורש שימוש בוויטמין בי , שגם ככה הכמויות שלו אחרי הניתוח אינן גדולות , ולכן צריכה מוגברת של שתיה מתוקה אחרי ניתוח עלולה לדלל נאד עד לכלות בכלל, את מחסני ויטמין בי 1 בגוף ולגרום לחסר בבי 1 , חסר שמתבטא בסמנים נוירולוגים ופוגע בתפקוד הגוף בכלל ומערכת עצבים והמוח בפרט.
5. סוכר נחשב לחומר מעודד דלקת , וצריכה גבוה של שתיה עתירה בסוכר , תגביר מצב דלקתי הגוף , מצב שגם מעודד השמנה בגלל ריבוי חומרים מיצרי דלקת בגוף, וגם מעודד היווצרות של מחלות מטבוליות כמו סכרת , יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד .
צריך לזכור שהשמנה , היא גם ככה מצב בגוף שנחשב לדלקתי , ובגוף עם השמנה , יש גם ככה יצור מוגבר של חומרים יוצרי דלקת, ולכן לא כדאי להגביר אותו עוד יותר
.
יש לזכור שגם מים בטעמים , ויטמנציק ואפילו מיצים טבעיים, הם עתירי סוכר ונחשבים לשתייה מתוקה לכל דבר ויש להמעיט בצריכתם.
לגבי שתיה דייאט, המכילה ממתיקים, המחקר כיום רומז כי צריכה גבוהה של ממתיקים, גם היא מגבירה כנראה עליה ברמות אינסולין, ולכן מעודדת רעב והשמנה .
לכן , מבחינה קלורית שתיה דייאט עדין עדיפה על שתיה ממותקת, יחד עם זה לאור הנאמר לעיל, כדאי גם בה לא להרבות , וכמובן להימנע משתיה מוגזת שאסורה לאחר ניתוחים בריאטרים
בסופו של דבר , המטרה היא לשנות דפוסי חיים , אכילה וחשיבה , אך לא להיכנס למשטר דיאטה חריף, שלא עזר לכם בעבר וכנראה גם לא בעתיד .
לכן אחת לכמה זמן כחלק מבילוי ,או באירועים מיוחדים, ניתן לשתות כוס אחת של שתיה מתוקה ( בתנאי שהיא לא עושה לכם את תסמונת ההצפה), ועדין לשמור על משקל תקין ומצב בריאותי תקין , אבל ממש לא כדאי שהשתייה המתוקה תהווה חלק משמעותי מצריכת הנוזלים שלכם.
זכרו , ההמלצה בבית החולים, מיד אחרי הניתוח, שמאפשרת לשתות גם שתיה מתוקה , רלוונטית לימים הראשונים בלבד , אז לא אוכלים כמעט וזה מקור הסוכר הבלעדי , ומה שחשוב אז זה לעודד שתיה מרובה , לא משנה מאיזה סוג, כדי שניתן יהיה לשחרר אתכם מבית החולים.
ברגע שמגיעים הביתה ומתחילים כבר לצרוך מוצרי חלב ואח"כ גם לאכול מזון מגוון, מומלץ מאד להפחית עד להמנע משתיה מתוקה .
אני , כמי שמלווה מנותחים לאורך טווח ארוך אחרי הניתוח, מסתכלת בראיה נרחבת יותר ומודעת לאופי הממכר של צריכת שתיה מתוקה , ולכן ממליצה להימנע מצריכת שתיה זו מההתחלה, אפילו עוד בזמן ההכנה לניתוח , כדי לאפשר שינוי הרגלים מההתחלה .
בהצלחה רבה
אתם אחרי ניתוח ומתקשים לשתות שתיה לא מתוקה , או מתקשים בהתקדמות לכלכלה מוצקה ובשינוי ברגלים
צרו קשר ואשמח לסייע
ענבר דיאטנית בריאטרית 0505614081