אנשים מגיעים לניתוחי קיצור קיבה , לרוב אחרי שנים רבות של השמנה ושל דיאטות חוזרות ונשנות, אחרי שירדו ועלו במשקל עשרות אם לא מאות קילוגרמים ולפעמים גם ללא הגעה כלל וכלל למשקל שחלמו להיות בו.
בהגיעם לניתוח הציפייה של רוב האנשים היא להצליח סוף סוף, לפעמים לראשונה בחייהם, להגיע למשקל שהוגדר כתקין עבורם לפי טבלאות משקל וגובה וגם להישאר בו.
בחלק גדול מהמקרים הציפייה הזו אינה מתגשמת במלואה ונמצאת גם כלא מציאותית ליישום, ועם ההבנה הזו מגיעים האכזבה ותחושת הכשלון שגוררים חשיבה והתנהלות לא נכונה ולעיתים אף עליה חזרה במשקל.
תאום ציפיות לגבי המשקל ותהליך הירידה לאחר ניתוח הוא הכרחי ונחשב אחד הגורמים המשמעותיים שמשפיעים על ההצלחה בהמשך.
במאמר שלפניכם כל העובדות והידע לגבי תהליך הירידה במשקל לאחר ניתוח וכמות הירידה הצפויה.
מספר עובדות כלליות חשובות לגבי משקל וירידה במשקל:
- הגדרת משקל תקין- משקל תקין מוגדר היום לפי נוסחת BMI (Body Mass Index ) והוא מחושב לפי הנוסחה הבאה . הטווח למשקל תקין הוא BMI 19-24.99.
- יחד עם זאת כיום, BMI אינו נחשב מדד שמיצג בצורה אמיתית את המשקל הרצוי. המדד הזה מתייחס רק למשקל וגובה הוא אינו משקף גנטיקה אחוזי שומן ועוד. הוא פשוט המדד הנוח ביותר שיש היום לשימוש.
- במחקרים אחרונים מסתבר שתחלואה ותמותה מושפעים הרבה יותר מצורת גודל וצפיפות תאי השומן מאשר רק מהמשקל. אם נקח שני אנשים אחד ב BMI 24 שהוא תקין ואחד ב BMI 29 שהוא עודף משקל בהחלט יתכן שזה במשקל הגבוה יותר הוא עם סכון מופחת יותר לתחלואה בשל שוני במבנה רקמת השומן הגנטיקה ובדיקות הדם.
- כמו כן חשוב להבין שלא כולנו נועדנו כנראה להיות במשקל תקין לפי BMI ולפעמים המחיר שנדרש לשלם כדי להיות במשקל זה הוא גבוה מידי וגורר הגבלה קלורית גדולה מידי שלא ניתן להתמיד בה לאורך זמן, ולכן עליה חזרה במשקל. התוצאה היא כניסה למעגל ה"יו –יו" של ירידות ועליות ויצירת תקיעות מטבולית– מצב שבו הגוף מרוב דיאטות מתייעל ומתנגד לירידה ולא מאפשר ירידה גם בהגבלה קלורית יחסית גדולה.
- לכן, עדיף להיות על משקל גבוה מעט מהמומלץ אך יציב מאשר ירידות ועליות חוזרות ונשנות.
- אחרי ניתוחי קיצור קיבה, הצפי אינו ל BMI תקין כלומר אינו לירידה של 100 אחוז מעודף המשקל. המחקרים מראים ירידה של בין 50-80 אחוז מעודף המשקל בממוצע תלוי בסוג הניתוח.
- קיימת שונות בין אנשים שונים גם כאלה שאינם מנותחים וגם כאלה שאחרי הניתוח בקצב ובכמות הירידה במשקל ולכן לא נכון להשוות את הירידה של האחד לאחר אלה רק ביחס לעצמו.
במה תלויים כמות וקצב הירידה במשקל (למה יש שונות ביו אנשים שונים בקצב וגודל הירידה במשקל)?
מין– גברים יורדים בקלות ומהר יותר (בגלל שוני בהרכב גוף)
גיל– עם העלייה בגיל יש ירידה בקצב הירידה במשקל בגלל התייעלות מטבולית של הגוף.
משקל התחלתי– ככל שעודף המשקל ההתחלתי גבוה יותר כך הירידה ההתחלתית תהיה מהירה וקלה יותר, כי לגוף יש בעצם יותר ממה לרדת.
כמות דיאטות בעבר– דיאטות מרובות בעבר, מקשות על הירידה בשל התייעלות מטבולית וחסכון בהוצאה אנרגתית של הגוף (הגוף נהיה חכם וקשה כבר ל"עבוד עליו").
פעילות גופנית (עצימה) ורציפה– מעלה הוצאה אנרגתית גם במנוחה ומשפרת את המטבוליזים הבסיסי של האדם ולכן עשויה להקל על ירידה. חשוב לציין שמדובר רק בפעילות בעצימות גבוה שנמשכת לאורך זמן וגם אז תרומת הפעילות עצמה לירידה במשקל היא קטנה יחסית ובעיקר היא מסיעת לשמירה על המשקל החדש ומניעת עליה חזרה.
שתייה (לא מתוקה)– מים עוזרים בפרוק רקמת שומן ובבניית רקמת שריר. שתייה מועטה תפגע בקצב הירידה. שתייה מתוקה מכילה קלוריות ולכן פוגעת בירידה .
תרופות– יש תרופות שמאטות את חילוף החומרים, הבסיסי, או מגבירות תאבון ולכן יאטו את קצב הירידה.
גנטיקה– משפיעה על ההוצאה האנרגתית הבסיסית (במנוחה). כאמור לא כולם נועדו להיות רזים ומי שנולד למשפחה עם דורות שסבלו מעודף משקל והשמנה עשוי להתקשות יותר בירידה במשקל ומשקל היעד עבורו אמור להיות גבוה יותר מהמשקל שנחשב לתקין.
הרכב חידקים במערכת העיכול– הנושא עדין נמצא במחקר, אולם ההשערות מדברות על שונות בין הרכב החידקים במערכת העיכול של אנשים שונים שמשפיע גם הוא על נושא המשקל, ושיש כנראה חיידקים שתורמים יותר להשמנה. בהנחה שהטענה הזו נכונה כנראה שטיפולים בהמשך יתבססו על העברה ושינוי של הרכב החידקים במערכת העיכול.
מה קורה אחרי ניתוח קיצור קיבה (בריאטרי)
כאמור הירידה הצפויה לאחר הניתוח אינה מאה אחוז מעודף המשקל ולכן היעד אינו משקל אידאלי לפי BMI. קיימת גם שונות בין סוגי הניתוחים בכמות הירידה הצפויה.
ירידה ממוצעת במשקל הצפויה אחרי ניתוח
טבעת– 50 אחוז מעודף המשקל
מעקף קיבה ושרוול– כ 70 אחוז מעודף המשקל
מעקף תרסריון– כ 90 אחוז מעודף המשקל
מיני מעקף– אין עדין נתונים מחקריים אולם כנראה שמדובר בירידה שהיא בין שרוול ומעקף למעקף תרסריון.
חישוב עודף משקל: משקל בתחילת הניתוח פחות משקל אידאלי
חישוב משקל אידאלי: גובה (במטרים) בריבוע * 25 (או 27 מעל גיל 65)
שימו לב!!! היעד לאחר ניתוח אינו BMI תקין.
לכן!!! אי הגעה ל BMI תקין (19 עד 25)– כלומר אי ירידה של מאה אחוז מעודף המשקל, אינה חוסר הצלחה של הניתוח.
משך הירידה במשקל לאחר הניתוח
בניתוח שרוול וסוגי המעקף– ניתן להמשיך את הירידה במשקל גם מעבר לשנה אחרי הניתוח בתנאי שאכן לגוף יש עוד מה לרדת במשקל (בהתאם לצפוי מהניתוח לא בהתאם ליעד האישי שהצבתם לעצמכם), ובתנאי שעשיתם את השינוי בהרגלי האכילה, בבחירת מזון ובחשיבה. ניתן גם לחדש ירידה שנפסקה או אפילו לחזור לרדת אחרי עליה. בתנאי שעושים את השינוי (יותר מאתגר אך אפשרי).
בטבעת– חשוב גם שינוי ההרגלים והבחירות אך המשך הירידה תלוי גם בסגירת הטבעת לשם הפחתת כמויות. ככל שהשינוי החשיבתי התנהגותי ורגשי יהיה גדול יותר כך יהיה צורך בסגירה פחות הדוקה לשם ירידה במשקל.
קצב הירידה במשקל אחרי ניתוח משתנה לאורך הזמן:
בשרוול ובמעקף: בחודשים הראשונים, קצב הירידה יהיה גבוה ביותר בדרך כלל (תזונה נוזלית, צריכת קלוריות מועטה, הגוף נפטר במהירות מעודפי נוזלים).
בהמשך עם החזרה ההדרגתית לאכילה ועליה ההדרגתית בצריכת הקלוריות, יש האטה בקצב הירידה.
לאחר מספר חודשים של ירידה יחסית גדולה תכן גם עצירה קלה בירידה, זוהי עצירה צפויה לתהליך ואין להתרגש ממנה כל עוד מתנהלים נכון.
בהמשך יהיה חידוש של הירידה כאשר הגוף מתחיל את פרוק רקמת השומן.
לרוב לא צפויה עליה במשקל בשנה הראשונה. עליה במשקל בשנה הראשונה, העדר ירידה לאורך מספר חודשים רב ,או ירידה מועטה מאד, דורשים בדק בית בהתנהלות.
לאחר סיום הירידה הצפויה תהיה עצירה. בטווח של 5 השנים הראשונות תתכן עליה צפויה של כ-5-10 אחוז מכמות הק"ג שירדתם (מדובר במספר קילוגרמים קטן).
בשנה הראשונה בניתוחים אלה ("שנת ירח הדבש") ניתן לרדת במשקל גם אם לא משנים התנהלות וחשיבה וגם אם ממשיכים לשתות מתוק ולבחור בחירות לא נכונות ולאכול לא מסודר, זאת בשל כמויות מאד קטנות של אוכל מוצק שניתן לאכול ובשל העדר תחושות רעב או רמת רעב נמוכה. יחד עם זאת ללא שינוי ההרגלים החשיבה והבחירות הירידה הזו לא תמשך ואף עלולה להיות עליה חזרה במשקל.
בטבעת: בימים הראשונים עקב אכילת נוזלים בלבד תהיה ירידה ואחר כך לרוב עצירה עד להתחלת הסגירות או עד לסגירה שיוצרת הגבלה משמעותית בכמות. בהמשך הירידה תהיה בהתאם לסגירות, לכמויות המזון, ולבחירות.
בהמשך אם לא משנים את ההתנהלות:
בשרוול ובמעקף– חזרה הדרגתית בתאבון ועליה בכמות האוכל, עלולים לגרום לעליה חזרה במשקל (בעיקר אם יש אכילה מוגברת של נשנושים או אכילה נשנשנית לא מסודרת).
בטבעת– הקאות מרובות ואי אכילה יביאו לצורך בפתיחת הטבעת/ או לפגיעה בטבעת , ואז ללא שינוי בהרגלים ושינוי בחירות, תהיה עליה אפילו מהירה מאד במשקל.
רק שינוי בבחירת המזון ובהרגלי האכילה יאפשר שמירה על הירידה לאורך זמן
סיבות לעצירה בירידה במשקל
במהלך התהליך, יתכנו מסיבות שונות עצירה בירידה ואפילו עליות קלות , במקום להיגרר לתחושות אכזבה כשלון ומרמור שיביאו להתנהלות אכילה לא נכונה ולוויתור והרמת ידיים, מומלץ לעשות חושבים ולבדוק את התנהלות האכילה, לשפר מה שצריך ולהמשיך בתהליך. (גם אי אכילה מספקת יכולה לגרום לעצירה).
באם ההתנהלות תקינה ובכל זאת יש עצירה יתכנו סיבות אחרות (קצב ירידה גדול עד עתה/ מחזור/ בנית שריר), לא להילחץ, המשיכו בהתנהלות והירידה תתחדש.
באם גילתם שאתם מתנהלים לא נכון– הימנעו מהלכאה עצמית היא לא תעזור ואף תחמיר את המצב, עשו למידה, הבינו מה צריך לשנות, קבלו עזרה מתאימה והתחילו בשינוי, הירידה תתחדש.
ירידה במשקל? לא בכל מחיר!!!
ירידה במשקל המתרחשת עקב הקאות ואי יכולת לאכול בכלל– אינה ירידה אמיתית, היא מכניסה את הגוף למנגנון של התייעלות מטאבולית וברגע שהבעיה נפתרת היא תסתיים בעליה גדולה ומהירה במשקל. כמו כן המצב הזה מקשה על רכישת הרגלי אכילה חדשים וגורר לרוב אכילה של מזונות נוזליים, רכים, קריספיים שעוברים בקלות דרך הניתוח אך לרוב לא משביעים לאורך זמן, הם עתיר קלוריות ופחממות ובטווח הארוך עשויים לגרום לעליה חזרה במשקל.
כמובן שאכילה לא מאוזנת והקאות בכל מקרה אינה בריאה יש בה סכנה לחוסרים תזונתיים ולפגיעה תפקודית ולכן היא אינה רצויה גם לא במחיר של ירידה במשקל והיא דורשת טיפול מידי.
תדירות מומלצת לשקילה– בין פעמים בשבוע לפעם בשבועיים. לא כל יום ולא יותר מפעם ביום. השתמשו במשקל בתור מכוון אך אל תתנו לתוצאה לנהל את חייכם. אל תחליפו התמכרות אחת בהתמכרות אחרת.
לסכום:
כדאי לא להתייחס למשקל כאל מטרה, אלה כמצפן בדרך אל השינוי האמיתי.
השינוי האמיתי כולל: שינוי בבחירות המזון בהתנהלות האכילה ובהתנהלות בחיים בכלל, בסדרי העדיפויות, ביחס לעצמכם במקום האוכל בחיים ובו צריך וחשוב להתמקד.
המשקל הוא תוצאה של השינוי ולא מטרת השינוי!!!
מדובר בתהליך מורכב וארוך, עם הרבה תחנות ביניים בדרך, ויש להיעזר בסבלנות ובליווי מקצועי מתאים כדי להצליח לא רק לרדת במשקל אלה לשמור עליו לאורך זמן.
בהצלחה! ענבר ויטנברג