תסמונת ההצפה ( dumping syndrom ) .
לא מעט מנותחים בריאטרים חווים כל מיני סמםטומים ותחושות, ומשוכנעים שהם חוו את תסמונת ההצפה , מה שלא תמיד נכון .
חשוב לציין, לא כל הרגשה רעה אחרי אכילת מזון כלשהו , היא בהכרח תסמונת ההצפה .
תסמונת ההצפה ,חשוב להדגיש, מתקימת אחרי אכילה של סוג מסויים של מזונות ( בעיקר עירי פחמימות או סוכר פשוט ולא שומן או חלבון כמו שחלק חושבים) ויש להם סמפטומים מאד מסוימים.
אז מה היא תסמונת ההצפה או בשמה השני דאמפינג ?
תסמונת הצפת הקיבה מתרחשת יותר אחרי ניתוח מעקף קיבה ( אצל 40-70 אחוז ) מהמנותחים, אך גם לעיתים אחרי שרוול ( 30 אחוז מהמנותחים)
התסמונת מתרחשת לרוב בשנתיים הראשונות , ולאחר מכן יש הפסקה עצמונית מלאה של הסמפטומים, אולם יש מנותחים שיחוו זאת גם בהמשך .
התסמונת קשורה בדרך כלל לעיכול של סוכרים פשוטים, ( כולל סירופ תירס ) , או פחמימות עם ערך גליקמי גבוה , כמו מאפים מקמח לבן, או פירה תפוח אדמה, אך היא עלולה להתרחש גם לאחר צריכת מוצרי חלב ( בעיקר הנוזליים ובעלי סור מוסף שבהם כמו חלב משקאות חלב בטעמים ואחרי מזון מטוגן.
המפטומים מתרחשים כתוצאה משרשרת תגובות פזיולוגיות המתרחשות בתגובה למעבר של המזונות הללו באופן מהיר מכיס הקיבה הקטן שנשאר לאחר הניתוח אל המעי הדק .
למרות הסמפטומים הלא נעימים, מיחסים לתסמונת יתרון, והוא שדוקא בעקבות אי הנעימות הכרוכה בסמפטומים שהמטופל חווה, סביר שהוא ימנע מצריכת סוג מזון שעורר את הסמפטומים הללו , כלומר ימעיט בצריכת מתוקים ופחמימות פשוטות, או עם אינדקס גליקמי גבוה , הפחתתה שמומלצת בכל מקרה ותורמת לירידה ושמירה על המשקל הנמוך .
יחד עם זאת, יש לזכור שלא כל המטופלים יחוו תסמונת זו , ולכן היתרון הזה אינו נכון עבור כל המנותחים וגם שכאמור יש לרוב הסתגלות לאכילת המתוק והסמפטומים פוחתים שנתיים או יותר אחרי הניתוח .
נוהגים להבדיל בין שני סוגי תסמונת ההצפה :
א. מוקדמת – כאשר הסמפטומים מתרחשים לרוב 30-60 דקות אחרי הארוחה ויכולים להמשך כשעה .
התסמונת מתרחשת עקב ריקון מהיר, של סוכרים ופחמימות מהקיבה למעי הדק, ובעקבותיו שחרור של הורמונים מהמעי אשר גורמים לסחרחורת, עליה בלחץ הדם, קצב לב מהיר, סומק בפנים ושלשול.
ב. מאוחרת – כאשר הסמפטומים מתרחשים 3-1 שעות לאחר הארוחה.
התסמונת קשורה להפרשה מוגברת של אינסולין, לאחר צריכת סוכר או פחמימות פשוטות בכמות גדולה. בעקבות זאת מתרחשת ירידה ברמת הסוכר בדם ,כלומר היפוגליקמיה ומופיעים הסמפטומים הבאים : הזעה, רעד, ירידה בריכוז, רעב, בלבול ועילפון.
הטיפול :
הטיפול הבסיסי הוא תזונתי
המנעות מצריכת סוכרים פשוטים : כמו מיצים ושתיה פשוט , מעדנים מתוקים, רטבים מתוקים וקטשופ
ומצריכת פחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה כמו לחם לבן פיתה פירה פסטה מקמח לבן ועוד
הפרדת אכילה משתיה 30 דקות
להמנע מאכילת פחמימה לבד ולשלב אותה תמיד עם חלבון ( בשר/ דג/ מוצרי חלב לא מתוקים/ ביצים) ירק ומנת שומן בריא ( טחינה/ אבוקדו/ שמן זית / זיתים/ שקדים ואגוזים) .
להעדיף פחממות עם אינדקס גליקמי נמוך עשירות בסיבים כמו אורז בסמתי בורגול קינואה קטניות כוסמת לחם כוסמין או שיפון גריסים קואקר שבולת שועל.
לאכול ברוחים של כל 3 -4 שעות
במידה ואוכלים משהו מתוק או עם סוכר פשוט כדאי לשלב עם שומן : לדוגמא פרי עם אגוזים ושקדים או עוגיות עם טחינה/ שומשום או שקדים . השילוב של השומן עם הסוכר מונע את קפיצת הסוכר ואת העליה באינסולין .
עוד דרך לאכול מתוק זה לשלב אותו כקינוח לארוחה שיש בה חלבון וירק ושומן ועל חשבון פחות פחמימה.
במידה ומתרחשת הצפת קיבה מאוחרת למרות הקפדה על ההנחיות התזונתיות ניתן להקל על המטופלים על ידי הוספת כמות קטנה של סוכר )לדוגמא: חצי כוס מיץ תפוזים, המכילה כ 10 גר' סוכר( כשעה לאחר הארוחה) .
תרופות כמו Acarbose או Somatostatin יכולות לעזור במידה והמטופלים עדיין סימפטומטיים למרות ההתאמות התזונתיות, וניתן לקבל אותם במרפאה אנדוקרינולוגית .
יש לציין שארועי הצפה חוזרים עלולים לגרום גם להשמנה כי כל פעם כשהסוכר ירד יש צורך לאכול או לשתות מתוק כדי לעלות את הסוכר ונכנסים לסירירת של ירידות ועליות בסוכר ולכן לירידות ועליות בהורמון אינסולין ובסוף להשמנה .
ושוב זכרו, לא כל תחושה לא טובה בעקבות אוכל היא ארוע הצפה , יתכן שאכלתם הרבה או מהר או ביסים גדולים מידי או מזון שומני מידי , בכל מקרה אם אתם לא חשים בטוב חשוב לברר זאת מול המנתח ומול הדיאטנית הבריאטרית שמלווה אתכם , להבין האם זה אכן אמפינד או משהו אחר ולקבל את הטיפול המתאים
מרגישים לא טוב . חושדים שזה דאמפינג ? רוצים לדעת האם באמת מדובר בדאמפינג או אולי משהו אחר ולקבל את הטיפול המתאים ? צרו קשר ואשמח לעזור ענבר 0505614081
בהצלחה ובריאות